Езиковото обучение преди и сега - новите тенденции

 

Какви са характеристиките на обучението на съвременния човек? Как и къде може да се възползваме от него?

 

Всичко около нас следва ритъма ни на живот. Телефоните вече не са стационарни, летим от едната до другата точка на света бързо и лесно, свързваме се с всеки и навсякъде за секунди… Няма как в това забързано време да не се променят и малките неща, които са част от ежедневието ни.

Това правило важи и за обучението по чужд език, а то през 21 век се променя в две посоки: от една страна неговата необходимост е все по-ясно осъзната от съвременния човек. Свободната и улеснена от технологиите комуникация е предпоставка за огромни възможности, за които нашите родители само са мечтали. От друга страна е възможността обучението да се извършва все по-лесно и да е все по-достъпно.

Оптимизация на времето

Това е най-голямото преимущество, което технологиите внасят в езиковото обучение. Езиков курс вече може да се провежда и онлайн, от всяко място на света. Тази опция е безкрайно удобна за пътуващи хора или такива, които нямат удобна школа в близост. А защо не и за тези, които просто ценят времето си и не искат да го прекарват в пътуване.

Възможност за информиран избор

С помощта на информацията в интернет, достъпът до различни школи и отзиви за обучението в тях, може лесно да сравним техните преимущества и да открием най-подходящата форма за нас. Ако искаме да изучаваме чужд език съвсем интуитивно, да говорим свободно, без притеснения и без постоянно заучаване на граматически правила, то има възможност да учим по този доказан с годините метод и онлайн. Става въпрос за метода Berlitz.

Възможност за виртуален час и тук, и там, и … навсякъде!

След като сме избрали метода, по който ще се обучаваме, може да помислим и кой вариант пасва най-добре на нашия график.

Може да изберем да учим във виртуална класна стая сами или с още 3 до 6 участника. Занятията са на живо с преподавател, на който по всяко време може да задаваме въпроси. Поддържаме връзка и с другите участници в групата, ако сме избрали тази опция. Записите от уроците пък може да преглеждаме многократно при нужда от преговор.

При по-натоварена или прекалено меняща се програма, може би по-удачен вариант е онлайн платформата за самостоятелно езиково обучение CyberTeachers. В случая сами решаваме кога и колко време да учим. Този вариант е изграден напълно индивидуално спрямо нашите цели, ниво и интереси.

Графикът ни ще определи коя форма да изберем, но по-важното е, че решението да се обучаваме онлайн ще определи бъдещето ни - а в него ще знаем чужд език и ще имаме повече време за новите планове, които той ще отвори!  Кариерни статии