Чужд език се учи на място… но как и къде?

 

Тази фраза е добре позната на всеки. Запознати сме с предимствата нашето дете да може да слуша езика, който искаме да научи, директно в ежедневието и то най-вече от хора, за които той е майчин. Не са малко и примерите с хора, които отивайки в чужбина, изведнъж проговарят езика, който тук са учили с години.

В случая обаче изскачат повече въпросителни, отколкото отговори… Къде да отиде? Да учи в чужбина или да бъде само лагер? Кой конкретно да бъде той? Сигурен ли е, проверен ли е? Как да знаем, че там ще получи наистина добро отношение и образование?

Училище или лагер?

Ако и двата варианта са ни минавали през главата, то е добре да предприемем стъпките постепенно. За едно дете е голям емоционален шок да отиде в чужбина и да учи далеч от близките си. Затова един чудесен тест и за нас като родители, а и за него, е един международен езиков лагер.

Така времето, в което детето е в чужбина, е кратко и можем да си дадем сметка дали то може да се справи, дали му харесва тази среда, дали успешно учи езика и чак тогава да предприемем по-сериозни стъпки. Естествено, този вариант е най-удачен и в случая, когато финансовите ни възможности не позволяват да мислим за обучение в чужбина.

Предимства, предимства…

Международните езикови лагери имат много такива. На първо място те не лишават детето от нищо, а напротив - само го обогатяват. Не е необходимо то да прекъсва училище, да отсъства и да му се налага да наваксва материала, защото се провеждат през ваканциите.

Това, което никое училище не може да даде е интересът и непосредственото използване на езика в реални условия. Всяко дете иска да комуникира и да се чувства добре в средата, в която е и без усилия успява да го постигне, когато всичко това се случва в приятелска и забавна обстановка.

Различните езикови лагери

Спрели сме се на варианта нашето дете да отиде на международен езиков лагер, но не знаем как да изберем кой да бъде той. Важно е да сме сигурни, че ще се върне доволно, защото трябва да има равновесие между изучаването на езика и забавленията. Именно този баланс предлагат международните лагери на Berlitz.

Те се отличават с това, че предлагат индивидуален подход към всяко дете. Заниманията са с квалифицирани преподаватели, които потапят децата в чуждия език по естествен начин, а разнообразието от дейности, които могат да се практикуват е огромно: яздене кон, каране на колело, морски пътешествия, опознаване на горите, катерене, плаване с кану и др. Неслучайно около 10 000 деца всяка година с нетърпение очакват лагерите на Berlitz, защото те са не само училище, а повод да разширят мирогледа си и да създадат приятелства за цял живот!

   Кариерни статии