Започване на нова работа

 

Стартирането на нова работа може да бъде шок за вас. Трябва бързо да свикнеш и да знаеш какво да правиш. Всеки знае, че първото впечатление е важно. Когато започнете работа, имате отлична и съдбоноста възможност. 

 

Ето няколко съвета за това.

 

Бъдете точни и представителни

В първия си ден трябва да се държите почти както на интервюто си. Създайте добро впечатление и бъдете развълнувани, че сте там.

 

Задавайте въпроси

Ако сте получили работата, не се страхувайте да задавате въпроси. По-добре е да зададете въпрос, отколкото да стоите мълчаливо, надявайки се, че това, което трябва да знаете, ще се появи.

 

Правете записки

Както в училище, воденето на бележки може да ви помогне да запомните важни детайли. Можете да запишете всички правила и начини за правене на нещата, така че да сте подготвени за самостоятелна работа. Освен това запишете имената на хората - това ви помага да пробиете комуникационната бариера. Също така избягвайте да питате: „Как се казва, човекът, с който говорих?“

 

Помагайте

Всички ваши нови колеги ще бъдат заети. Понякога може да се чувствате пренебрегвани или употребявани. Няма нищо лошо да поискате работа или доброволческа дейност и да направите нещо за някого. Може да сте нови, но вашата оферта ще покаже, че сте нетърпеливи и активни.

 

Бъдете част от екипа

Нека вашият ентусиазъм да бъде част от екипа и организацията. Да си част от създаването, означава, че искаш да бъдеш там и да обичаш хората, с които работиш. През първия си ден не се опитвайте да отгатнете динамиката на групата или културата на екипа. Ще научите това бавно, когато се запознаете с екипа си и се запознаете с колегите си.

 

Облечете се стилно

В първия си ден си струва да изглеждате стилно. Случайните облекла са често норма. Но ако изглеждате твърде небрежно, това предполага, че не приемате ситуацията сериозно. Можете да се обличате - или да се впише в стила на работното място по-късно. Докато изглеждате стилно, това означава, че сте ефективни и надеждни, твърде обикновеното облекло означава, че сте дезорганизирани и безразлични.

 

Краят на първия ви ден

Направихте добро впечатление. Вие сте били позитивни и полезни. Започнахте деня с усмивка и желание да свършите добра работа. И запазихте това ниво на ентусиазъм през целия ден. В първия ден вашият мениджър вероятно ще покаже кога е време да приключи работния процес. Ако имате възможност да помогнете на друг колега, това ще направи добро впечетление. Не бързайте да си тръгнете.

 

И последно

Като общо правило за първия ден, не се втвърдявайте и не се страхувайте. Ще срещнете много нови и приветливи лица. И повечето хора ще ви оценят за това, което сте и за това, с което ще бъдете полезни.

 

Когато започнете нова работа, могат са се случат грешки и недоразумения, което е приемливо. Ако направите грешка, се изправете пред нея и поемате отговорност - честността ви ще се оцени, като ценна черта.

 

В първият ден ще бъдете, като гост. Вземете всякакви съвети, които можете да получите и не изразявайте твърде много мнения. Също така е добра идея да не правите лични телефонни разговори или да изчезвате за продължителна почивка за обяд. Телефонен разговор с приятел за половин час ще бъде запомнено, дори ако смятате, че никой не ви обръща внимание. Хората на работа, не винаги ви казват какво правите погрешно.

 

От казаното по-горе разбрахме, че трябва да се насладим на първия си ден.   Кариерни статии