Стажовете - полза за организаци и стажанти

 

През последните години позициите за стаж станаха все по-популярни и сега се считат за чудесна възможност за проучване на нови кариерни пътеки или изграждане на мрежи, когато се опитвате да влезете в нови сектори.

 

Стажовете могат да преодолеят различията между обучението и работата и да осигурят редица ползи както за стажантите, така и за приемащата организация.

 

За стажанти

Ако обмисляте да кандидатствате за стаж, си задайте няколко ключови въпроса, преди да се ангажирате.

 

    • Организацията, която предлага стаж, подходяща ли е за моите кариерни цели?

    • Мога ли да се ангажирам с пълния срок на програмата и да дам 100% от себе си?

    • Ако позицията е обявена за неплатена, мога ли да си позволя да не печеля в този период от време?

След като вземете решение да кандидатствате, действайте със същия подход към молбата ви за стаж, с който бихте действали при кандидатстване за работа. Стажовете са изключително конкурентни, така че не забравяйте да проучите компанията, да напишете цялостно писмо, така ще увеличите шансовете си за осигуряване на позиция.

 

За приемащи организации

Добрите стажантски програми трябва да започнат с лидерския екип на организацията домакин, която ясно да информира служителите за целите и очакванията на програмата. Като предоставяте възможност на служителите да разкажат за съдържанието на програмата, ще създадете обща връзка върху програмата, която трябва да подобри опита за всички участници.

 

След като структурата е разработена и ключовите членове на са били разпределени за подпомагане на стажантите при започването, създайте описание на позицията и рекламирайте ролята, точно както бихте направили всяка друга позиция. Това показва на организацията, вашият професионализъм и желание за обучение.

 

Може да забележите, че много стажове се рекламират, като неплатени позиции. Ако случаят е такъв, трябва да се вземат мерки, за да се гарантира, че няма трудово правоотношение. При разглеждане на неплатени стажове, 3-те основни точки, които трябва да запомните, са:

 

    1. Човекът не трябва да върши „продуктивна“ работа.

    2. Основната полза от споразумението трябва да бъде на лицето, което ви е назначило.

    3. Трябва да е ясно, че човекът придобива значителен учебен опит, обучение или развитие на уменията.

 

Започвайки с процеса на интервюто, стажантите трябва да се чувстват ценени и приветствани от организацията. Тяхната роля е да наблюдават или да участват в дейности, които подобряват разбирането им за вашата организация и индустрията, за да бъдат информирани за бъдещите си решения в кариерата. Трябва ясно да се разграничи ролята от един трудов договор и да се гарантира, че всички служители са наясно, че не трябва да поставят големи очаквания за работа на стажантите и трябва да поддържат програмата насочена единствено към ученето.

 

Защо организациите трябва да предлагат стажове

 

    • Това може да осигури нова гледна точка за вашата вътрешна организационна среда. Стажантите могат да ви осигурят ценна информация за неща, които може да се нуждаят от подобрение или засилване на това, което работи добре.

    • Може да се използва, като канал за набиране на персонал.

    • Това може да бъде начин за съживяване и напомняне на висшите служители, че работата, която вършат е важна. Ентусиазирани нови хора във вашето работно място, които задават въпроси за вашата област, може да бъде наистина възвисяващо.  Кариерни статии