Средно и висше образование в чужбина - не защо, а къде?

 

Или как да се ориентираме, когато търсим училище или университет в чужбина

 

“Искам да уча в чужбина” - това е репликата на хората, които са категорични в този свой избор и след това решение започват да се лутат и да търсят информация кое училище или университет да изберат. Има няколко важни въпроса на които трябва да си отговорим, за да може това търсене да доведе до желания резултат.

 

Какво трябва да знаем за приема?

Когато търсим училище или университет в чужбина, е добре да се информираме по-рано какво ще ни бъде от полза и какво трябва да подготвим за нашето кандидатстване. В някои учебни заведения при кандидатстване в чужбина се изискват:

 • Академична справка за последните две или три години

 • Изпит по език

 • Изпит по математика

 • Препоръка от преподавател

 • Интервю

Добрата подготовка за всяко едно от изискванията е гаранция за по-доброто представяне, повече спокойствие и време да се обърне внимание и на други важни детайли, които са неразделна част при планиране на средно или висше образование в чужбина.

 

Как да изберем най-доброто училище или университет?

Отговорът е семпъл - този, който ще ни доближи до мечтите ни! Защото изборът да кандидатстваме в чужбина е обвързан именно с това - да грабнем възможностите, които се предлагат зад граница. Тук е моментът да си подредим приоритетите, защото има:

 • Училища за деца с музикални таланти, ако приоритетът ни е развитието в тази сфера. В други пък се предлагат различни специализации: архитектура, изкуства, бизнес, хуманитарни науки, дизайн, мода, медии, актьорско майсторство, графичен дизайн или по-атрактивни и редки специалности като Airline and Airport Management, Football Business, Independent Games Production, Police Studies and Criminal Justice и др.

 • Места, на които близо 70% от предлаганите програми включват задължителен стаж в компании от ранга на IBM, BBC, Hilton и др.

 • учебни заведения, при които над 95,5% от студентите успяват да започнат своята кариера до 6 месеца след дипломирането си, ако финалната цел е реализацията;

 • Градове, известни със своята специфична инфраструктура или географско разположение: населени места, които се класифицират като едни от най-безопасните градове, ако това е важно за нас, или такива с мек и благоприятен климат. А може пък да искаме да учим на брега на Средиземно море, в швейцарските Алпи или на брега на Женевското езерото.

 

Има училища и университети в чужбина, които заслужено са на челно място в различни класации и се гордеят със своята уникалност. В някои от тях има:

 • майсторски класове под ръководството на най-известните световни музиканти. Техните възпитаници стажуват в известни музикални и аудио компании, а други започват собствена солова кариера и печелят музикални награди или популярни музикални реалити предавания.

 • Ученици, които са участвали в изработването на продукции като Star Wars, Avatar и Harry Pottеr, доказвайки с уменията си твърдението, че са учили в “люлката на компютърната aнимация”.

 

Различният начин на преподаване

Понякога именно това е причната да поискаме да завършим своето средно или висше образование в чужбина. Защото не е важно само какво, но и как учим.

 

Може да изберем да учим по метода Problem based learning, който дава възможност за придобиване на по-задълбочени знания чрез решаването на практически задачи и казуси, практики и стажове. Или пък ще се чувстваме по-добре, ако можем да се адаптираме по-бързо и лесно към средата и академичните изисквания с помощта на студент от по-горните курсове с т.нар buddy system.

 

Кой ще ни помогне?

Изискванията за прием в училище или университет в чужбина са много - почти правопропорционални на предимствата, които те предлагат. Как да се ориентираме в това море от информация?

 

Консултантите от My Future са насреща, ако сме избрали за средното си образование в чужбина някоя от следните държави: Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Португалия, САЩ, Франция, Щвейцария, или Великобритания, Дания и Холандия за висшето образование. Те познават детайлите, които искаме да научим, преди да се впуснем в приключението, което да ни отведе една крачка по-близо до мечтите ни! Те ни помагат сега, за да може ние да помогнем на бъдещето си!

   Кариерни статии