Справяне със стреса след връщане на работа

 

Когато не сте били на работа в продължение на няколко месеца или дори няколко години и искате да се върнете на работа, може да не знаете какво да очаквате. Индустрията или работно място може да са е променило, което означава, че изискваната работа и умения също може да са се променили.

 

Каквито и да са причините отсъствието от работа, има различни начини да се върнете обратно.

 

Направете първите стъпки

 

След цялото това свободно време може да не се чувствате толкова уверени за това как ще се справите с работата. Ето някои положителни идеи, които са насочени към общите опасения за вашето завръщане.

 

"Нямам никакви работни умения"

 

Въпреки, че не сте били на работа, все пак сте използвали всякакви умения, като бюджетиране и организиране. Вие също така имате умения, които не сте имали, когато сте били на работа. Това могат да бъдат умения, придобити чрез доброволен труд или хоби.

 

"Моите умения са остарели"

 

Помислете за преквалификация или повишаване на уменията си. Ключово умение на много работни места е използването на компютър. Ако имате такъв у дома, можете да се научите да използвате някои от най-често използваните софтуерни пакети. Можете да помолите член на семейството или приятел да ви покаже или да започнете уроци - читалищата често провеждат компютърни курсове за начинаещи. И все още има някои професии, които не изискват да използвате компютър.

 

"Аз твърде стар съм"

 

Работодателите взимат решения въз основа на фактори, различни от възрастта. В крайна сметка, компаниите се фокусират върху намирането на точния човек за работата, независимо от възрастта. Извлечете максимума от опита, който имате, работната етика и надеждността си. Съществуват закони, които пречат на работодателите да дискриминират служителите или бъдещите служители въз основа на тяхната възраст.

 

"Обвързан съм със семейни ангажименти"

 

Преди да се върнете на работа може да се наложи да помислите кой ще поеме ролята, която изпълнявате по време на прекъсването на кариерата си. Можете да споделите това с другите. Много хора имат работа на пълно работно време, имат деца, партньор и се грижат за къщата. Всичко е въпрос на планиране и сътрудничество.

 

"Все още не се чувствам на 100% след болестта си"

 

Ако се връщате на работа след тежка или продължителна болест, направете го постепенно. Вашето заболяване може да е направило невъзможно да продължите с бившата си професия. Може да се наложи да поставите нови цели и те да са доста скромни. Тъй като вашето здраве и увереност се подобряват, можете да преразгледате своите цели.

 

Решете какво искате

 

Какво търсите в работата? Помислете дали искате:

 

    • работа на пълно или непълно работно време

    • платена работа или доброволен труд

    • работа в позната или нова област

    • преквалификация.

 

Имате ли дългосрочен план? Желаете ли да работите за вашата цел или трябва да я преразгледате, за да стане по-реалистична и постижима? Искате ли да се върнете на работа или искате да опитате с нещо по-лесно, с което ще можете да се справите?  Кариерни статии