Розова работа, синя работа: кариера за момчета и момичета

 

Вероятно в някакъв момент от живота ви е било казано: "не можете да правите" Х ", вие сте момиче" или "не можете да правите" Х "вие сте момче".

 

Защо е така? В края на краищата какво означава да си момче или момиче, когато имате способности и умения? Вероятно нищо, но много хора биха могли бързо да ви кажат, че само някои играчки, дрехи и кариери са за момчета или момичета.

 

Исторически погледнато, някои индустрии страдат от това, което наричаме „пристрастие към половете“, което означава, че броят на мъжете и жените работещи в тази индустрия, не са равни. Например, има по-малко мъже работещи в началните училища, отколкото жени. Има по-малко жени  автомеханици.

 

Може да изглежда, че само един пол има умения и способности за тази кариера, но това е много малко вероятно. Например, ако работата е „твърде опасна“ за момичетата, тогава е твърде опасно и за момчетата. Има строги закони около безопасността на работното място, така че повечето от тези проблеми са сведени до минимум. Това не би трябвало да е причина, поради която едно момиче не може да работи в тези индустрии. По същия начин на мъжете се казва, че нямат умения да работят на позициите, доминирани от жени. Откога мъжете не се грижат достатъчно, за да работят, като учители? Все още има момчета в училище, нали?

 

 

И така, какво можете да направите, за да преодолеете сегрегацията на половете в професиите?

 

Ето три прости предложения, които ще ви помогнат да проучите, оцените и изберете кариера, която може да не отговаря на очакванията на другите:

 

    1. Научете повече за кариерата, която ви интересува. Тук можете да намерите цяла гама от кариери с информация за уменията и интересите, които съответстват. Уменията звучат ли ви интересно? Дали кариерата звучи като нещо, което бихте да правите?

 

    2. Проучете хората в избраната от вас кариера в интернет. Може да откриете някой познат, който върши работата, която бихте искали да работите. Може да е известен коафьор или жена учен. Вижте дали можете да прочетете малко повече за тях. Често в индустрии със силно полово пристрастие ще намерите истории, статии и интервюта с нетрадиционни работници в тази индустрия. Те могат да ви помогнат да видите дали това е подходящо за вас, като ви предоставят информация за тази кариера.

 

    3. Вижте дали можете да намерите професионален опит в тази индустрия, особено с някой от същия пол като вас. Ако сте в гимназия, вашето училище вероятно изпълнява програма за професионален опит. Помолете съветника си да ви помогне да намерите някой, който ще ви вземе на трудов стаж. Може да познават учител в местното начално училище или автомобилен сервиз с жена механик.

 

Ако можете да започнете с тези три неща, тогава сте на път да разберете дали тази кариера е за вас. Може да откриете, че след като опитате, не е това, което си мислите, че ще бъде. Това е добре, така проучвате кариерата! Ключът е да разберете сами дали тази кариера ще ви подхожда, независимо от пола ви.  Кариерни статии