Приоритети при търсене на работа

 

Знаете ли, че само 20% от свободните позиции се рекламират? Ако всичко, което правите е да търсите онлайн и във вестниците, пропускате 80% от възможностите!

 

Ето няколко неща, които можете да направите, за да се справите с „скрития пазар на труда“ и да увеличите драстично шансовете си за бъдеща кариера.

 

1. Събери войска

Приятели и семейство: Уверете се, че всеки, когото познавате знае какво правите и какво търсите, за да могат да ви кажат в случай, че разберат нещо. Това означава да разговаряте с всичките си приятели, семейство (включително далечни братовчеди), съседи, хора, които поздравявате в клуба и местното училище, касапин, фризьор и др.

 

Професионални сътрудници: Едно от първите неща, които много работодатели правят, когато имат свободно място, е да попитат хората в техния офис и в техните мрежи, дали знаят някой подходящ. Имате нужда от тях, за да поставите името си най-отпред! Затова се опитайте да се свържете чрез хората и тяхната работа. Това означава настоящи и бивши колеги, бивши шефове, настоящи и бивши клиенти, настоящи и бивши доставчици - може би дори хора, с които се срещате във влака всеки ден. Изпращайте имейли, обаждайте се и си говорете, отидете на кафе или по напитка, обядвайте или дори отидете да потичате с тях.

 

2. Нови приятели

Развийте нови, професионални връзки. Присъединете се към професионални браншови асоциации и след това ходете на индустриални събития, като закуски, семинари, дискусионни групи, мрежови срещи, конференции и т.н. Това ще помогне за изграждането на вашия професионален профил, както и ще ви помогне да развиете познанията си за развитието на индустрията, тенденциите и проблемите.

 

3. Свободни позиции извън рекламата

Много рекрутери никога не рекламират свободни позиции. Те използват своите списъци с хора, за които работодателите знаят или тези в  определените индустрии или професии. Работодателите ще потърсят първо тези хора, преди да пуснат реклама за свободното. Разберете кои са главните рекрути във вашата индустрия и се сприятелете с тях. Уговорете си среща с тях и след това се опитвайте да излизате с тях на кафе, на всеки няколко месеца, за да запазите лицето си в съзнанието им.

 

4. Наредете се на опашката

Много фирми сами управляват набирането на персонал, за да спестят такси и заплати, така че трябва да ги уведомите, че сте на разположение. Погледнете в уебсайтовете на компаниите и разберете как те създават нови служители. Погледнете техните страници за кариера. Може да имате възможност да заредите автобиография и да се регистрирате за информация.

 

Опитайте се да разберете кой е техният мениджър по човешки ресурси и направете контакт с него директно (чрез LinkedIn или по телефона), за да можете да получите информация за нови позиции в бизнеса. Или им пишете директно и изпратете ослепително мотивационно писмо, в което изразявате своята страст към индустрията и бизнеса, заедно с някои подробности за съответните умения и способности, които можете да им предложите. Не се страхувайте да покажете вашата личност чрез писане.

 

5. Станете LinkedIn звезда

LinkedIn е мястото в мрежата, през което можете да се свържете с компании и да намерите изгубени връзки.

 

Профилът ви трябва да бъде много добре написан, пълен и да е насочен към следващата позиция, която искате. Уверете се, че използвате заглавието, за развиване на личния си имидж. Профилът трябва да бъде оптимизиран за търсачките, така че да могат да ви намерят работодатели. Използвайте фрази за способност и стандартни заглавия, които работодателите могат да използват, за да търсят някой като вас. Направете си страхотна, професионална снимка. Мислете за LinkedIn, като ваша собствена брошура, а четящия - като бъдещ работодател.

 

6. Дигитална революция

Веднага, след като фирмите търсещи работници, качат обява за работа, те незабавно дават списък с подходящите кандидати на работодателя, посредством своите „Talent Pools“. Трябва да сте сигурни, че сте на върха на тези списъци.

 

Първо, трябва да се уверите, че вашето резюме съдържа „ключовите думи“, които съответстват на обявите за работа за видовете роли, които ви интересуват. 

Ако направите всичко това, ще бъдете много заети в търсенето на работа, но ще бъдете възнаградени с повече възможности и ще бъдете щастливи в новата си работа.  Кариерни статии