Преодоляване на бариерите след отсъствие на работа

 

Вашето връщане към работната среда след продължително отсъствие не трябва да ви стряска

 

С малко увереност ще можете да преодолеете тези бариери. Можете да изградите увереност, като научите колкото можете повече за себе си, целите и кариерните си предпочитания.

 

Бариери и как да ги преодолеем

Бариерата може да бъде всичко, което смятате, че ще ви попречи да постигнете целта си. Нещо, което е бариера за някой друг, може да не е пречка за вас и обратно.

 

Някои от най-големите пречки за връщане към работа са:

 

    • мислите, че изглеждате зле за потенциаления работодател, когато сте прекарали време извън работа

    • притеснявате се за вашето връщане

    • чувствате, че уменията ви не са актуални.

 

Уверете се, че вашето мотивационно писмо и автобиография, подчертават добре вашите умения и способности.По време на интервюто за работа трябва да сте уверени в способностите си. Фокусирай се:

 

    • уменията и знанията, които можете да предложите

    • колко бързо можете да станете продуктивни на работното място.

Трудно е да сте уверени по време на интервюто, ако се притеснявате за всички бариери, пред които се изправяте. Така че, преди да стигнете до интервюто, решете как ще преодолете всичко, което може да ви липсва. Понякога това не е лесно. 

 

Работодателят може да се притеснява, че по някаква причина не можете да отговорите на техните нужди. За да се справите с тази пречка, разгледайте следните въпроси:

 

    • Мога ли да върша работата?

    • Мотивиран ли съм да върша работата?

    • Представям ли се, като надежден?

    • Подходящ ли съм за имиджа и отношението, което компанията търси?

    • Искам ли да се уча и да разширя уменията си?

 

Отново, ако се представите уверено, работодателят ще има вяра във вашите способности. Подгответе се, като имате кратък „сценарий“, за да посрещнете всички съмнения, които работодателят може да има.

 

Как да обясните пропуските във вашето резюме

Времето далеч от работата често може да означава, че имате пропуски в автобиографията си. Трябва да покажете какво сте направили през това време.

 

Бъдете кратки и спокойни - не се извинявайте за решението си, че сте взели почивка. Направете положително изявление за това, което сте направили по това време. След това се съсредоточете върху това, защо сте готови да се върнете на работа.

 

 

Работодателите, не просто искат да знаят къде сте били и какво сте направили - искат да знаят какво можете да направите сега.

 

Опитайте се да включите функционална автобиография вместо хронологично резюме. Функционалната автобиография подчертава вашите умения, вместо да показва постоянна заетост. Не забравяйте, че житейският опит има стойност в работния свят.

 

Също така включете доброволчески дейности в автобиографията си. Те винаги изглеждат добре в очите на работодателя.

 

Справяне с промяната

Ако отдавна сте били извън пазара на труда, подгответе се за някои промени. Говорете със заети хора, които познавате, особено с хора, които наскоро са търсили работа, попитайте ги за техния опит.

 

Други промени могат да ви безпокоят - промени във вас и възможни промени в начина ви на живот.

 

    • Може да ви липсва самочувствие.

    • Може би не ви харесва идеята да преминете от независимост към началник, който дава инструкции.

    • Може да се тревожите да работите в екип.

    • Може да се чудите как ще се справите с промяната на темпото след толкова много време отделено за себе си.

    • Може да се почувствате изостанали от промените в технологиите.

    • Идеята да промените това, което правите в живота си или кои сте, може да ви безпокои.

 

Колко време отнема намирането на работа?

Може да отнеме от шест месеца до една година, за да намерите подходящата работа за вас. Ако сте решили да се върнете на работа, не трябва да чакате тази работа - излезте и я намерете. Доброволчеството или трудовия опит в областта, която ви интересува, може да ви помогне да получите необходимите умения, за да получите работата. По този начин можете да изпробвате възможна кариера, както и да срещнете нови хора, които биха могли да знаят за наличната работа.

 

Временната работа е добър вариант за хората, които искат да печелят пари веднага, без да скачат в кариера.

 

Получете помощ

Къде можете да получите експертна помощ при планирането за връщането ви на работа? Може да се нуждаете само от един човек, с който да обсъдите нещата или от цял екип от хора, които да ви развеселят.

 

Използвайте професионален съветник, практикуващ кариера, ментор, колега, член на семейството, приятел или комбинация от тях. Всеки, който може да ви даде обективни мнения и да ви помогне да се чувствате спокоен за търсенето на работа е полезен за вас.  Кариерни статии