Ползите от трудовия опит за студенти

 

Всяка година има голям брой студенти, които завършват със сходни специалности. Преди да завършите, запитайте се за тези неща:

 

    • Дали нещо ви помага да се откроите от тълпата?

    • Ще ви забележи ли някой работодател и ще ви избере ли вместо друг кандидат?

 

Ако отговорът на тези въпроси е „не“, тогава трябва да помислите за професионален опит.

 

Ако имате някакъв опит в индустрията или дори в компанията, в която желаете да работите, вече сте стъпка напред от тези, които нямат. Ако нямате никакъв професионален опит (дори ако оценките ви са добри, или сте с по-високи степени), шансовете ви за тази мечта са много по-ниски. За да се откроите, трябва да покажете, че сте „готови за работа“ - че имате „умения за заетост“ (не само академични), които работодателят търси.

 

Развиване на уменията за заетост

 

Уменията за заетост са тези, които се прилагат в различни професии и житейски аспекти. Те са набор от умения, които работодателите търсят в служителите. Те включват: комуникация, работа в екип, решаване на проблеми, инициатива и предприемачество, планиране и организиране, самоуправление  и технология. Необходими са доказателства за тези умения.

 

Разширяване на професионалните контакти

 

Важна полза от професионалния опит е, че тя ви помага да изградите мрежа от професионални контакти. Когато се заемете с трудов стаж, можете да започнете със срещи със съответни професионалисти в избраната от вас област. 

 

Придобийте опит в индустрията

 

Опитът в индустрията ще ви даде предимство, тъй като бъдещите работодатели смятат предишния и свързания с тях опит, като плюс, когато наемат нови работници. Фактът, че вече имате опит в компанията, може да е достатъчно, за да ви даде възможност да се укрепите, когато става дума за бъдеща платена позиция.  Кариерни статии