Подходящ стаж

 

Намирането на стаж може да се окаже сериозна детективска работа, тъй като няма нито един уебсайт или книга, която да ви предостави изчерпателен списък на всички налични стажове. Възможностите за трудов стаж ще варират в зависимост от вашата дисциплина. Курсове като преподаване здравни курсове ще имат практическа работа, включена в учебната програма. Учениците/студентите, които учат бизнес, право, инженерство, наука или технология, е по-вероятно да намерят платени стажове, които са официално обявени. Студентите, които се обучават в общообразователни курсове , могат да разгледат възможности, като доброволен труд или някакъв друг вид трудов стаж.

 

От къде да започнете:

    • Внимателно прегледайте ръководството за записване на курса, за да сте напълно информирани за структурата на вашата учебна програма. Можете да имате възможности за стаж, като част от курса, който може или не, да бъде академичен кредит.

    • Свържете се с вашия кариерен център. Повечето институции имат онлайн платформи, където са обявени възможностите за стаж.

    • Говорете с вашия координатор на курса, за да ги уведомите, че се интересувате от стаж и разберете какви връзки имат с индустрията.

    • Участвайте в събития, като изложения за кариера. Много институции провеждат изложения / панаири, за да дадат възможност на студентите да се срещнат с работодателите. Професионалните асоциации и други индустриални групи също провеждат редовни събития, за да свържат студенти с потенциални работодатели.

    • Проверете уебсайтовете на организациите, за да видите какви свободни позиции има как са представени те.

    • Използвайте социалните медии (Facebook и LinkedIn), за да следвате организациите, които ви интересуват.

    • Следете и обявите в сайтовете за работа.

 

Дайте най-доброто от себе си

Конкуренцията за стажове е ожесточена и обикновено има официални насоки за кандидатстване, които трябва да спазвате. Ще трябва да подготвите висококачествена молба/ CV и да се представите добре на различните етапи от процеса на набиране.

 

Чрез провеждане на стаж ще можете да се запознаете с реални проблеми и изпитания, които обикновено не се срещат в учебниците. Струва си да се опита!  Кариерни статии