СУ „Добри Чинтулов”

СУ „Добри Чинтулов”

СУ „Добри Чинтулов” – Бургас е училище с традиции в областта на българското фолклорно изкуство. Неговите възпитаници са ежегодни призьори от различни национални и международни конкурси. Бургаското училище е едно от малкото в страната, предлагащо специализирано обучение по народно пеене, музика и хореография, а изявите на младите таланти продължават да покоряват сърцата на публиката.

Виж тук

История

Предшественик на нашето училище е началното училище намиращо се в ловната хижа на ул.”Индустриална” квартал „Акациите”. То е било клон на училище „Христо Ботев” в квартал „Победа” Основано е през учебната 1946-1947г., когато то е имало само първи клас с учител Йорданка Янчева. На 05.09.1951г., когато се създава и четвърти клас,то се отделя като самостоятелно училище с директор Димитър Петков. През първите години от своето съществуване, както и много от училищата в Бургас тогава, то няма свое име и се споменава в различни документи като „Училището в Акациите”. Така то съществува до 1958 г.,когато първо прераства в основно училище, а по късно с протокол № 29 от 21.11.1958г., изпълнителния комитет на ГНС - град Бургас му дава името Добри Чинтулов.

Виж тук

Патрон на училището

Добри П. Чинтулов се е родил през месец септември 1822 г. в Сливен. Първите си 16 години прекарва в родния си град, като посещавал гръцкото училище, защото тогава не само в Сливен, но и другаде в България не е имало училище, в което да се преподава на български. Баща му е бил много беден, така че Чинтулов през 1838 г. сам се упътва за Търново, където се е учил около шест месеца, като в същото време е и слугувал. Оттам той заминава за Букурещ и се е учил на гръцки около година и половина при учителите братя Христиди, които били българи но се гърчеели. През Букурещ минава Захарий Княжески, явява на Чинтулов, че руското правителство отпуснало няколко стипендии за българите, и го съветва да отиде в Русия. Чинтулов веднага се упътва за Одеса, като за това му спомогва Димитър Диамандиев от Сливен, живущ в Браила.

Виж тук

1 клас

Прием 1 клас за учебната 2019/2020 година

Виж тук

5 клас

Прием 5 клас за учебната 2019/2020 година

Виж тук

8 клас

Прием 8 клас за учебната 2019/2020 година

Виж тук

Локация
Държава България
Град Бургас

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър
  • СУ „Добри Чинтулов”