СУ за ученици с нарушено зрение

История

Средно общообразователно училището за ученици с нарушeно зрение „Луи Брайл“ гр. София е специално държавно училище. В него живеят и се обучават слепи и слабовиждащи деца от София и цялата страна на възраст от 5 до 19 години В летописната книга с начална дата 20.07.1963 г. е записано, че “Вторият институт за слепи в България, сегашното училище за слепи деца “Луи Брайл”, е открит в гр. Шумен с допълнителен бюджет за три месеца (Д.В бр.208 от 07.09.1945 г.) по инициатива на Люба Кацарова.”

Виж тук

Материална база

СУ за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл” разполага с богата материално-техническа база. Състои се от няколко корпуса, които са свързани, така че да е осигурен лесен достъп до всеки от тях за децата с нарушено зрение. Външната и вътрешната зони са маркирани съобразно изискванията за достъпна среда – с тактилни пътеки и цветови маркировки. Учебният корпус разполага със съвременно оборудвани класни стаи. Във всяка от тях има компютър с говорещи програми и оптични средства, подпомагащи учебния процес.

Виж тук

Брайлова печатница

От 2009 година към училището е създадена брайлова печатница финансирана основно от МОН и подпомагана от неправителствени организации. Печатницата разполага със съвременна техника за брайлов печат и за изработване на учебни материали на увеличен шрифт.

Виж тук

Непрофилирана подготовка

В СУ за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ се обучават по общообразователната програма ученици от подготвителен до 12 клас. Курсът на обучение включва всички учебни предмети, които се изучават според учебния план за непрофилирана подготовка, одобрен от МОН.

Виж тук

Тактилно творчество

Програмата по изобразително изкуство в СУУНЗ „Луи Брайл“ е адаптирана съобразно особеностите във възприемането на децата с нарушено зрение. В часовете по тактилно творчество, учениците развиват своя творчески потенциал като се учат да моделират, да работят с керамика, да апликират. Релефно – графичното рисуване, като начин за художествено изразяване на слепите ученици е иновативна концепция, разработвана и развивана в нашето училище от много години.

Виж тук

Физическа култура и спорт

В СУ за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл”, като важна част от учебната програма са часовете по Физическо възпитание и спорт. Програмата е адаптирана и съобразена със спецификата на работата с деца с нарушено зрение от първи до дванадесети клас. Преподават се спортовете лека атлетика, гимнастика, джудо и голбaл и шоудаун – специални спортове за незрящи. В часовете по свободно избираема подготовка /СИП/ се провеждат занимания, тренировки и подготовка за състезания по бойни изкуства, лека атлетика, голбaл, фитнес и шахмат.

Виж тук

Музика

Музикалното обучение в училище „Луи Брайл” се провежда по общообразователната програма валидна за всички училища в страната. Използват се специални средства, подпомагащи обучението на зрително затруднените ученици и адаптирани учебници. В дейностите свързани с музикалното обучение се включват и децата с множество увреждания.

Виж тук

Локация
Държава България
Град София
Адрес ул. "Ломско шосе" 177

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър
  • СУ за ученици с нарушено зрение