СУ "Св. Паисий Хилендарски"

СОУ "Св. Паисий Хилендарски"

Средно училище "Св. Паисий Хилендарски", с. Първомай е едно от най-големите, престижни и предпочитани училища в община Петрич. В него се обучават 416 ученици, разпределени в 19 паралелки. За обучението и възпитанието на учениците се грижат 34 високо квалифицирани преподаватели. Учебната база непрекъснато се обновява и модернизира.

Виж тук

История

Интересна и необичайна е историята на нашето родно училище. Необичайна поради факта, че рождената дата на селото е 12. ХІІ. 1955 година, а училището е създадено осем години по-рано. Първият учебен ден е на 16 септември 1947 -на открито, в днешния парк на селото. Новата и първа институция е вече факт, но липсва сграда, която да приюти първите радетели за знания. Докато времето позволява, природата била първият дом за невръстните ученици. Когато застудява, се настаняват в приспособената класна стая в плевнята на Стойчо и Вангел Тасеви.

Виж тук

Патрон

Свети Паисий Хилендарски (1722–1773), често наричан още Отец Паисий, e български народен будител и духовник, автор на „История славянобългарская“. Роден е през 1722 г. в Самоковската епархия, най-вероятно в Банско, баща му е от Банско, а майка му от самоковското село Доспей. Брат е на Лаврентий Хилендарски и Хаджи Вълчо.

Виж тук

Прием

Прием в СУ "Св.Паисий Хилендарски" - с. Първомай.

Виж тук

Локация
Държава България
Град с. Първомай
Адрес ул. "Младост" № 8

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър
  • СУ Св. Паисий Хилендарски