СПГЕ "Джон Атанасов"

История и традиции

Софийска професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”/СПГЕ/ е държавна професионална гимназия. От 1968 г. до сега са дипломирани над 6000 техници по специалността “Електронна техника”- профили “Електронно-изчислителна техника” и “Промишлена електроника”. Ядрото на професионална подготовка сега включва професиите “Системен програмист”, “Техник на компютърни системи”, “Техник на електронна техника” и „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“, създадени от програма PHARE в рамките на проекта “Усъвършенстване на професионалното обучение и образование”, развити и актуализирани с новите Държавни образователни изисквания /ДОИ/ в 2004г. По тези професии се обучават в 6 специалности ученици след 7 и 8 клас в общо 26 паралелки. За учебната 2016/2017г. СПГЕ има над 1000 ученика и 74 учители, квалифицирани педагогически специалисти, притежаващи магистърска образователно - квалификационна степен, като 29 от тях с професионално - квалификационни степени: четирима с І ПКС, единадесет с ІІ ПКС, един с III ПКС, шестима с ІV ПКС, седем с V ПКС и двама със степен „Доктор“. Почти половината от учениците са с интензивно обучение на западен език /английски или немски/ и втори чужд език.

Виж тук

Патрон на гимназията

Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903, на няколко мили западно от град Хамилтън, Ню Йорк. Баща му - Иван Атанасов е роден в с. Бояджик, Ямболска област. Неговите родители загиват в Априлското въстание. През 1889, 13 годишният Иван Атанасов емигрира в САЩ заедно с чичо си. Майката на Джон Атанасов се казва Ива Лусена Пърди (Iva Lucena Purdy), учителка по математика. Джон младши е първото от 9-те деца на Ива и Иван. В Брюстър, щата Флорида, Джон Атанасов младши завършва училище. Семейството на Джон се премества в Стара Чикора, Флорида преди да влезе в гимназия.

Виж тук

Системно програмиране

Завършилите обучението си и придобили трета степен на професионална квалификация по професията “Програмист” имат право да постъпват на работа във фирми с дейности, посочени по-горе като програмисти, администратори на база данни, web - мастери, администратори на компютърни системи, разработчици на софтуер и други софтуерни специалисти.

Виж тук

Компютърна техника и технологии

Къде могат да работят учениците, които са завършили успешно 12 клас специалността “Компютърна техника и технологии” в Софийска Професионална Гимназия по Електроника “Джон Атанасов”?

Виж тук

Компютърни мрежи

Къде могат да работят учениците, които са завършили успешно 12 клас специалността “Компютърни мрежи” в Софийска Професионална Гимназия по Електроника “Джон Атанасов”?

Виж тук

Микропроцесорна техника

Завършилите обучението си и придобили трета степен на професионална квалификация по професията имат право да постъпват на работа във фирми с дейности, посочени по-горе като сервизни работници, оператори на машини с електронно управление, оператори на микропроцесорни системи за обработка на информация, настройчици на микропроцесорна техника, монтажници на електронни изделия и продавач-консултанти на електронни изделия. След придобиване на трета квалификационна степен по специалността обучаваният има право да продължи обучението си във всички висши учебни заведения.

Виж тук

Локация
Държава България
Град София
Адрес ул. "Райко Алексиев" 48

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър
  • СПГЕ Джон Атанасов