ППМГ "Акад. Никола Обрешков"

История

1971/72 учебна година - Със заповед N 9-4 от 27 май 1971 г. На Министерството на народната просвета в Бургас се открива Математическа гимназия. В нея се обучават 320 ученика в 12 паралелки от VIII, IX, X клас. За директор е назначен Иван Стайков. Учителския колектив наброява 27 човека. По негово предположение, с указ на Президиума на Народното събрание, за патрон на гимназията е определен академик Никола Обрешков.

Виж тук

Патрон

Крупният български учен-математик със световна известност и признание, дългогодишен ръководител на катедрата по висша алгебра в Софийския университет и директор на Математическия институт при Българската академия на науките акад. Д-р Никола Димитров Обрешков, е роден на 6 март 1896 г. във Варна в семейството на военнослужащ и домакиня. Начално и прогимназиално образование Никола Обрешков получава в родния си град. Средно образование завършва през 1915 г. в София и същата година е приет за студент по математика и физика в Софийския университет “Св. Кл. Охридски”, но с други студенти е изпратен на 1 септември 1916 г. на обучение в казармата и препратен на фронтовете на Първата световна война. Завърнал се от фронта, Обрешков продължава обучението си в университета.

Виж тук

5 клас

Прием – 5 клас. Г Р А Ф И К за дейностите по приема на ученици в V клас за учебната 2019/ 2020 година.

Виж тук

8 клас

Прием – 8 клас

Виж тук

Отличия

46-те години активен, постоянен и систематизиран труд в ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ дават изключителни резултати по международните олимпиади. Равносметката е следната: множество медали и изключителни постижения. Единадесет първенци с AMC медали от Австралийската олимпиада по математика. На международната олимпиада по математика през 1995 г., проведена в Канада, ученикът Николай Валериев е обявен за най-перспективен млад математик в света.

Виж тук

Локация
Държава България
Град Бургас
Адрес бул. Стефан Стамболов 19

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър
  • ППМГ Акад. Никола Обрешков

" class="note-video-clip" frameborder="0" height="360" width="100%">