НХГ" Св. св. Кирил и Методий"

История

НХГ "Св.св Кирил и Методий" е правоприемник и продължител на традициите на Българска мъжка гимназия, открита с акт на екзарх Йосиф през 1880 година в Солун. Това е първото българско светско училище в Македония, създадено в резултат на дългогодишните борби на българите към култура, просвета и национално обособяване, поддържано и утвърждавано с голяма любов и гордост от Солунската българска община, Българската екзархия, възрожденския порив на българските учители между които са Кузман Шапкарев, Божил Райнов, Григор Пърличев, архимандрит Козма Пречистански, Трайко Китанчев, Констатин Стателов, Константин Желязков, Георги Кандиларов, Георги Попов, Гьорче Петров, Иван Гарванов, Павел Шатев, Константин Величков, Андрей Тошев, Михайл Сарафов, Антон Попсоилов и много други възпитаници на най-реномирани европейски университети.

Виж тук

Асоциация на възпитаници на НХГ "Св.св. Кирил и Методий"

Идеята за създаването на това сдружение с нестопанска цел е да се обединят усилията на завършилите учебното заведение за подпомагане неговото развитие, работата по проекти, да се стимулират профилите в гимназията „Хуманитарен“ и „Изкуство“, да се създаде фонд за подпомагане на социално слаби възпитаници на гимназията, за участие в конкурси, олимпиади на изявени ученици.

Виж тук

Безплатни курсове за 7 клас

Безплатен курс по рисуване за прием в паралелка Изобразително изкуство с интензивно изучаване на английски език.

Виж тук

Kандидатстване след 7. клас

Заповед № РД 09-1709/29.08.2018 г. за определяне на дати за провеждане на изпитите от НВО в IV, VII и X клас, график на дейностите за организацията, провеждането и оценяването на изпитите от НВО в VII клас и график на дейностите по приемане на ученици в неспециализирани училища след завършено основно образование за учебната 2019-2020 година

Виж тук

Локация
Държава България
Град Благоевград
Адрес ул. "Цанко Церковски" 2

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър
  • НХГ Св. св. Кирил и Методий