91 НЕГ

История

През 1960 година, месец септември, със заповед на МНП се създават две гимназии с преподаване на немски език в страната – една в София и една в Бургас, освен съществуващата вече такава в гр. Ловеч. Гимназията се състои от 5 паралелки – подготвителни класове с общ брой на учениците – 125. Учителският състав е 9 души: 5 учителки българки, които преподават немски език в подготвителните класове. Това са: Славка Цанкова, Пенка Цолова, Албена Вангелова, Нина Пеевска и Лили Шинева. По-късно е назначена немкинята Аизенрайх, която преподава основни понятия по биология и химия. По български език и литература е назначена Гиргина Тончева, по математика – Мира Бешовишка, по физическо възпитание – Евелина Попова и по пеене – Катя Гончарова, която е щатна учителка в гимназията с преподаване на английски език в гр. София и допълва часове в 91. НЕГ. За директор на гимназията е назначена Танка Пеева Хинкова. Тя остава директор до 1975 година.

Виж тук

Немски отдел

След полагане на приемен изпит в края на осми клас в немския отдел биват приети около петдесет ученици. Те се разделят в два специални класа, където са ръководени от девет немски учители до полагането на немската матура в края на дванадесети клас. Учебната програма е усъвършенствана и изисква голяма всеотдайност. Същевременно това е най-добрата подготовка за следване в чужбина. Освен това помага за подобряване на придобитите в клас умения, използвани и във външния свят: логическо мислене върху същината на даден предмет, независимост, умения в комуникацията и работа в екип. Проекти, немско езични състезания, ученически служби и училищни екскурзии до Германия допълват интензивната учебна програма.

Виж тук

Прием

Вижте какви възможности предлага гимназията.

Виж тук

Животът след „Немската”

Престижът да завършиш 91 НЕГ е много важно предимство, което ти дава гимназията. Но най-важното нещо е образованието, което тя ни дава и вратите, които отваря пред теб в живота. Вижте историите на ученици, завършили успешно гимназията през годините.

Виж тук

Локация
Държава България
Град София
Адрес ул. "Позитано" №26

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър
  • 91 НЕГ