134. СУ "Д. Дебелянов"

История

Официалният избор на София за столица на Княжество България датира от 22. март 1879 г., когато броят на столичаните е 11 657. Улиците са криви и кални, а къщите – вехти и схлупени. След Съединението (1885) започва разширение на града, като благоустрояването му е особено осезателно в периода 1888 – 1893 г., когато за кмет е избран опълченецът Димитър Петков. Неговите заселници са предимно македонски бежанци. За няколко години кварталът, в който се намира 134. училище (Ючбунар) толкова се разраства, че към 1890 г. населението му наброява около 20 000 души, което е приблизително 1/3 от жителите на столицата.

Виж тук

Мисия

Ние се стремим да изградим у децата и младежите основателно самочувствие на свободни, знаещи и можещи хора, съзидатели на по-мирен, по-интересен и по-добър свят.

Виж тук

Патрон

Димчо Дебелянов е роден на 28. март 1887 година в Копривщица, в семейството на Вельо Дебелянов и Цана Стайчина. Той е последното, шесто дете. Кръстен е на дядо си Динчо Дебелян.

Виж тук

Начален етап

В начален етап на 134. СУ учениците се обучават в 12 паралелки от първи до четвърти клас. Първи и втори клас се помещават във филиала на 134. СУ – ОДЗ 1, а трети и четвърти – в основната сграда на училището. Униформата е задължителна за всички ученици от начален етап.

Виж тук

Прогимназиален етап

В прогимназиален етап, в 9 паралелки, се обучават учениците от V, VI и VII клас, които са опознали реда и традициите в училището, ограмотени са и са натрупали знания и умения в началния етап. Учениците вече имат изградени колективи и приятелства, добили са самоувереност, научили са се да оказват доверие на учителите си, готови са да навлязат по-дълбоко в света на истинските науки и да издигнат на ново ниво познанието си за възможностите на родния и на чуждите езици, които изучават.

Виж тук

Гимназиален етап

Гимназиален етап – профили

Виж тук

Локация
Държава България
Град София
Адрес ул. Пиротска 78

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър
  • 134. СУ Д. Дебелянов