ОУ "Отец Паисий" - с. Огняново

За нас

Училище „Отец Паисий”с. Огняново е с курс на обучение от първи до седми клас. В него има сформирана Подготвителна група. За учениците от 1 и 2 класове е осигурена целодневна организация на обучение. Учебният процес  се провежда едносменно - само сутрин. Учебното заведение е с общинско финансиране.

В ОУ „Отец Паисий” децата се възпитават и обучават в съвременна обстановка, съчетаваща иновативни и традиционни методи.

Днес усилията за развитие на училището са насочени предимно към увеличаване ефективността на учебния процес.

Още за училището може да намерите на сайта ни ТУК.

История

 През 1864 г. се открива първото светско училище в селото. Най-напред то се е помещавало в църквата, а десет години по-късно се изгражда и първата негова самостоятелна сграда. Училището непрекъснато се разраства и през учебната 1904/05 г. учениците са вече петдесет на брой.

Любознателността довежда до откриването на прогимназия в селото на 5.10.1922 г. За директор е назначен учителят Стоян Захариев, местен жител, завършил висшето си образование в град Грац, Австрия. Няколко години по-късно на съвместно заседание на училищното настоятелство и учителския съвет е взето решение, според което се определя патронът на училището – отец Паисий.

Стоян Захариев и местните първенци, подкрепяни изцяло от населението, подемат идеята за строеж на ново училище. Идеята е реализирана и на 01.05.1930 г. се прави първата копка, на 06.10.1931 г. тържествено е открита новата училищна сграда.

Локация
Държава България
Град с. Огняново
Адрес общ. Пазарджик, ул.“Васил Левски“ №69 тел: 03508 99 20 тел: 0888 608 648 - ЗАТС e-mail: ou_s.ognianovo@abv.bg

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър