ОУ Васил Левски с.Еница, общ.Кнежа, обл.Плевен

 

 

Основно училище Васил Левски село Еница води своето начало от далечната 1924 година.

Първоначално децата от селото учили в килийно училище, а по-късно обучението се провеждало в частни домове. В далечните години еничени давали мило и драго за построяването на свое училище, и през март 1920 г. е поставено начало на строителството му.

Така с дарения, доброволен труд и много любов се изгражда двуетажната сграда в центъра на селото, а на 15 септември 1924 г. за първи път детски гласчета огласят новото училище, което носи името на великия българин – Апостола на свободата Васил Левски.

От тогава до наши дни, звънецът призовава децата на селото с труд и упорство да се учат и да помнят, че тяхния корен е тук на това място.

В  Основно училище Васил Левски, Еница са учили инженери, лекари, учители, както и световно известния оперен певец Николай Гаубич и известния тромпетист Иван Данов.

Днес в учебното заведение се обучават седемдест деца, попивайки знания, за да се формират като личности с висока интелектуална подготовка и култура, с ярко изразено гражданско съзнание и поведение.

През всички тези години, учебното заведение се стреми да осигурява интелектуално, нравствено, естетическо и физическо развитие на своите възпитаници. Дава полезни, необходими и достъпни знания от най - важните клонове на научното познание и основните изкуства и формира у тях най - общи подходи за знания и навици за поведение, съобразно общоприетите норми.

Няма празник, на който сцената на родното читалище, да не бъде огласяна от изявите на възпитаниците на ОУ Васил Левски.

Много са и отличията получени от спортни състезания.

 

Още за нас и училищния живот може да видите на сайта на училището ТУК.

Локация
Държава България
Град с.Еница
Адрес община Кнежа, обл. Плевен, ул.”Ленин” No 5 Телефон: 0885994123 Email: ou_enitsa@abv.bg

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър