122 Основно училище „Николай Лилиев“

История на „Стъкленото училище“

На 1.09.1962 година училището получава статут на основно училище с номер 122 с пръв директор Христо Илиев. Учебната 1963/1964 започва в новата слънчева сграда, а през 1964 училището приема името на Христо Кърпачев- учител, поет и партизанин, загинал в антифашистката борба. От 1970г. директор е Тодор Кьопчев. През септември 1972г. училището е определено за базово на Научноизследователския институт по сугестология. За първи път в света в българско училище се експериментира сугестопедичното обучение в учебния процес под ръководството на ст.н.с. ДМН Георги Лозанов. В течение на десетилетия колективът приема чуждестранни делегации, в които участват известни журналисти, просветни дейци, именити учени от цял свят. Непрекъснато се провеждат срещи с учители от цялата страна и от чужбина. През учебната 1978/79 е получено звание „Образцово училище”, а през месец януари 1985 г. за пръв път е използван компютър в обучението. През 1987 г. училището получава орден „Кирил и Методий”.

Виж тук

Настоящето

Сегашното име „Николай Лилиев” се получава през 1992г. по решение на педагогическия съвет. Учениците ни често са сред първите в национални състезания, спортни турнири и на олимпиади по различните предмети- български език, математика, физика, химия, биология. 90% от децата биват приети в най- елитните столични гимназии. Принос за този факт има и учителският колектив, който е отлично професионално подготвен. Изучават се три чужди езика: английски, руски и немски. За допълнително усвояване на английския може да се посещава училищният АЛИАНС. За учениците от 1- 4 клас е организирана занималня. В предучилищната група децата се обучават по дидактичната система „Моливко”, като се използват и различни интерактивни методи. На открити уроци и тържества пред родителите най-малките показват талант и знания. Училището разполага с ресурсен кабинет, в който работят специално подготвени и изявени психолози, логопеди и ресурсни учители. Ученици и учители участват в международни проекти към Центъра за развитие на човешките ресурси по съпътстващи програми: – Коменски – eTwinning, – по проекти към МОМН за физическо възпитание и спорт . За физическото развитие на децата разполагаме със спортна база – просторен физкултурен салон и фитнес зала. Желаещите могат да се включат в отбори по волейбол, баскетбол, хандбал, група за лечебна физкултура и др. Редовно награди от състезания получават и отборите по футбол, бадминтон и плуване. Наши деца участват в състава към читалище „Пенчо Славейков”,с който печелят международни конкурси, и във вокална група „Дъга” към Арт център Кърнолски. На екскурзии, „зелени” и „бели” училища децата се запознават с интересни обекти, свързани с миналото и настоящето на нашия народ, и с прекрасната ни природа.

 

Виж тук

Erasmus+

Международен училищен проект по Програма Еразъм+ - КД2 - „Как нашата история ни обединява“ (“How our history Unites Us”) 2016-2019. Страни партньори: Великобритания –координатор; партньори: Франция, Белгия, Италия, Швеция, Литва, Турция, Испания, Португалия, България. Основният приоритет на нашия проект е да работим и да се учим един от друг, да подпомогнем разработването и прилагането на иновативни практики в нашите училища, като по този начин повишаваме знанията на нашите учители и ученици.

Виж тук

Иновативно училище

122. ОУ е много повече от една административна единица, то е събирателен център на училищната общност. Ръководството работи за достигане на едно по-високо равнище за работа с родителите, където училищният екип включва оптимално семейството в живота на училището и образователния процес. Педагогическият колектив на 122. ОУ е заложил в стратегията си за развитие на училището, като основна цел въвеждането на информационните технологии в процеса на обучение и издигане нивото на знания на учениците. Иновативното училище е пространство, където се използват съвременни педагогически методи, развиват се ключовите умения на учениците, а интердисциплинарните връзки надскачат ограниченията на учебните предмети. Въвеждането на часове по ,,Роботика и приложно програмиране“ ще допринесе за развитието на учениците на 122.ОУ в дигиталния свят.

Виж тук

Локация
Държава България
Град София
Адрес ул. "Презвитер Козма" 2

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър
  • 122 Основно училище „Николай Лилиев“