102 Основно училище " Панайот Волов"

История

От 1928 година, а може би и по-рано, в нивите на север от село Надежда започнали да се заселват фабрични работници, дошли предимно от селата на Софийски окръг. Първите преселници на квартала били двама братя,стари ергени, тоест момци. Тяхната къща сама стояла в едно кътче, дето е сега шосето, което съединява Връбница с Илиенското шосе. И когато питали купувачите, къде са си взели дворни места, те отговаряли:”В квартала на момците, или в „Момкова махала”. Такъв е произходът на името на квартала. Известно време след заселването на квартала жителите му си образували едно културно-просветно благотворително дружество по инициатива на енорийския свещеник Макариев и някои по-будни граждани.

Виж тук

Посещение в Хърватското посолство

На 18.12.2018 г. ученици от 102 ОУ „Панайот Волов”, изучаващи хърватски език, посетиха посолството на Република Хърватия в България. Те бяха там по покана на посланика – Н. Пр. госпожа Лйерка Алайбег. Нашите възпитаници показаха отлични познания по хърватски език, като рецитираха стихотворения и поздравиха г-жа Алайбег и служителите на мисията с коледна песен. Н. Пр. Лйерка Алайбег изрази радостта си от показаните високи знания на учениците от 102 ОУ. Посланичката благодари на техните преподаватели Румяна Здравкова и Стоян Николаев и изрази готовността си за по-нататъшно сътрудничество между двете институции. Накрая всички се снимаха за спомен.

Виж тук

XXI НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „УЧИТЕЛ НА ГОДИНАТА – 2018“

СБУ отличи най-достойните учители на България за професионализъм и новаторство. Тази година в авторитетния конкурс кандидатстваха над 250 учители и директори от цялата страна, от които бяха номинирани 74. Сред тях е госпожа Мариана Василева - старши учител по физика и математика в нашето училище. Тя бе удостоена със Специалната награда на Председател на СБУ "Учител на годината" - 2018 г.

Виж тук

Открит урок в БНР

На 07.12.2018г. отидохме в БНР по покана на г-н Петьо Костадинов, който е музикант в Оркестъра за народна музика на БНР и свири на гайда. Той е и корепетитор в 102 ОУ „Панайот Волов“. Представен ни беше открит урок, на който подробно бяха показани типично български народни инструменти. Всеки от музикантите разказа интересна история за инструмента си и обясни как се свири на него. Слушахме народна музика, в която всеки от представените инструменти беше главен герой. След края на урока диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР – г-н Димитър Христов задава въпроси, на които далите верен отговор получиха награди. Ученичката Вая Иванова от 3.б клас получи компакт диск на „Радио деца“ за правилен отговор на въпроса: „През коя година е създаден Оркестърът за народна музика“. В края на гостуването ни всички деца и учители се хванаха на хоро, снимаха се и лично благодариха на г-н Петьо Костадинов за уникалната покана, която ни позволи да се докоснем до таланта и любовта към музиката на целия оркестър. Благодарим!

Виж тук

Локация
Държава България
Град София
Адрес ул. „Звезда“ №3

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
    Лош           Добър