Обратно на работа след почивни дни

 

Преходът към работа след дългосрочно отсъствие може да бъде труден период. Но каквато и да е причината, поради която се отказвате от работа, има добра новина: Вашият преход обратно към работа не трябва да е труден.

 

Връщането ви на работа може да се подобри, ако го планирате добре. Това означава да научите повече за уменията и предпочитанията си за кариера, за да решите каква работа искате. След като получите тази информация, ще можете да създадете план за действие, за да постигнете целите си.

 

Какви умения притежаваш?

Имате някои умения, които да предложите работодателя. Специфичните умения за работа са тези, които са необходими за извършване на дейност, като фризьорство, компютърно програмиране или водопроводна дейност. Те също се наричат „твърди” умения.

 

Уменията за самоуправление са необходими на почти всички работни места. Тези „меки” умения включват: точност, надеждност, гъвкавост и работа в екип.

 

Каква работа можете да вършите с настоящите си умения? Много хора, които се връщат на работа, притежават уменията, от които се нуждаят, за да получат търсената работа, но те трябва да усъвършенстват тези умения, за да ги направят търсени от работодателите.

 

От каква професия се интересувате?

Трябва да проучите и разберете настоящия кариерен свят, за да разберете с какви възможности разполагате и какво трябва да направите, за да намерите търсената работа.

 

Проучване на нова професия:

 

    • прочетете всичко, което можете да намерите за нея

    • посещавайте съответните семинари и лекции

    • запишете се в съответните курсове

    • говорете с хората в тази област и използвайте вътрешната им информация, като ресурс

    • намерете начин да получите опит на работното място, дори ако първоначално не е платено.

 

За да планирате своята кариера, трябва да знаете кой сте. Трябва да оцените собствените си ценности, интереси, умения, силни страни, слабости, постижения, способности и цели.

 

Разработване на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели за кариерата

Можете да започнете да поставяте целите си в кариерата, след като знаете:

 

    • вашата стойност, интереси, умения, силни страни, слабости, способности и цели

    • кариерата, която ви интересува

    • какво се случва в настоящия кариерен свят.

 

Задаването на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели за кариерата е важна стъпка към постигането на желаната работа в бъдеще. 

 

Задайте реалистични цели, за да подобрите шансовете си да достигнете до желаното място. Задайте и целевите дати. Стремете се да постигнете краткосрочни цели в рамките на една година, средносрочни цели в рамките на три години и дългосрочни цели в рамките на пет години.

 

Когато задавате целите си, запишете всичко, което трябва да направите, за да постигнете всяка цел. Вашите краткосрочни цели ще включват работа, която да започнете сега с уменията, които имате.

 

За оцеляване, начална, преходна или мечтана работа?

Това е много лична преценка - работата за оцеляване на един човек може да е мечтата на друг човек. Грубо ръководство за яснота:

 

    • Работата за оцеляване може да не е професията, която ви интересува, но е полезна за незабавна краткосрочна заетост. Печелят се пари, докато учите, тренирате или търсите по-добра работа. Стремете се към работата, която ви интересува и ви предизвиква - вашата мечтана работа.

    • Началното ниво на работа ви позволява, да започнете кариера в рамките на работния сектор. Длъжността която ще заемете, зависи от вашия опит и образование, както и от състоянието на индустрията и местния пазар на труда. Всички индустрии предлагат позиции от първо ниво.

    • Преходната работа ви мести от начално ниво към мечтаната работа. Отвежда ви една стъпка напред във вашата област на интереси и ви учи на уменията, от които се нуждаете за вашата мечта.

    • Мечтаната работа ви дава усещане за удовлетворение. Тя използва вашите дарби и таланти, а не вашите умения. Отговаря на вашите страсти и ценности.

 

Когато знаете каква е мечтаната ви работа, ще имате представа какви длъжности трябва да търсите по пътя си. 

 

Разработване на план за действие

Когато сте идентифицирали работата, към която се стремите:

    • сравнете това, което имате, за да предложите това, от което се нуждае работодателят

    • идентифицирайте  пропуските във вашите умения, знания и опит, които могат да бъдат пречка за намиране на работа

    • разработвайте начини за тяхното преодоляване.  Кариерни статии