Курсовете и точките за прием

 

Съставянето на списък с опции за курсове може да бъде обезсърчително. Защо толкова много институции провеждат едни и същи курсове? Някои институции по-добри ли са от другите? Как мога да разбера кой курс е най-добър?

 

По-голямата част от университетските курсове изискват някаква академична успеваемост, за да се получи достъп до тях. Най-често срещаното изискване е Австралийският висше образование (ATAR). В Куинсланд обаче студентите получават обща позиция (ОП). АТАР и ОП бяха създадени, за да позволят на висшите училища (предимно университети), да поставят учениците един срещу друг. Това им позволява да определят кой кандидат е на върха на списъка.

 

Как се използват ATAR и OP при избор

 

Да кажем, че има 100 места в курс А и 1000 желаещи студенти. Това означава, че курсът е много популярен, а най-добрите кандидати вероятно имат високи резултати. Университетът ще публикува нечий резултат, може би на 80-ия човек в списъка. Това дава на кандидатите индикация за вероятността те да влязат в курса.

 

Да приемем, че курс Б също има 100 места, но кандидатите са само 120. Това означава, че почти всеки, който кандидатства, ще получи място. Техните резултати могат да бъдат по-ниски от тези на хората, които влизат в курс А.

 

Означава ли това, че един курс е по-добър от другия? Не е задължително.

 

Курс А може да бъде в голяма столица. За разлика от това, курс Б може да бъде същият курс, в същия университет, но в регионален университет. Регионалните градове имат по-малко население, така че университетските комплекси също са по-малки. Местоположението играе голяма роля в резултатите за влизане, независимо дали са високи или ниски.

 

Можете също да използвате този принцип, за да прецените същия курс в различни университети. Въпреки че резултатът от ATAR (или ОП) може да изглежда нисък за някои курсове, резултатът не е добър показател за качеството на курса. Резултатът отразява търсенето на курса, но търсенето може да възникне по всякакви причини. Най-добре е да правите проучвания, ако намерите курс, който ви харесва, но не сте сигурни дали е за вас.

 

Съвети за проучване

 

    1. Проверете уебсайта на институцията. Макар, че курсът може да изглежда същият като този, който ви интересува, е разумно да направите сравнение. Те могат да имат различни области на обучение, различни резултати и различни техники на обучение.

    2. Отидете на дните на отворени врати. Почти всяка институция има ден на отворени врати, където те представят всичките си курсове, съоръжения и дейности. Това е чудесен начин да се срещнете с настоящи преподаватели и студенти, както и „усетите“ колежа. Направете списък с въпроси, които да зададете, за да получите информацията, която е важна за вас.

    3. Говорете с вашия консултант. Попитайте ги какво знаят за тази конкретна институция. Те могат да познават минали студенти, които са изучавали този курс и могат да споделят опита си с вас.

    4. Обсъдете идеите със семейството си. Ако обмисляте да учите там, което може да изисква от вас да напуснете дома си, има допълнителни неща, за които трябва да помислите. Те могат да включват място за живеене, получаване на доход и получаване на подкрепата, от която се нуждаете, докато не сте у дома.

АТАР и ОП са разработени, за да подпомогнат университетите да избират бързо кандидатите за своите курсове. С течение на времето целта на тези резултати се промени в съзнанието ни. Сега смятаме, че те показват нивото на качество на курса, което в действителност това не е така. По този начин можете да намерите курс, който най-добре отговаря на вашите нужди в този момент.  Кариерни статии