Като стана голям, искам да съм… щастлив!

 

Като стана голям, искам да съм… щастлив!”

 

Един от най-често задаваните въпроси в детството е “Какъв искаш да станеш като пораснеш?”. Замисляли сме се обаче, че това наивно и любопитно питане може да бъде опасно....

 

Нека проследим развитието на отговора…

Когато задават за пръв път въпроса на едно дете, то дори не знае какво да отговори. Обикновено родителите му подсказват няколко професии, които им се струват по-престижни. При следващото питане детето вече отговаря по-уверено, че иска да стане лекар например. Получава одобрението на околните, потупване по рамото и едно безкрайно “Браво, браво!”.

 

След години, когато трябва да се избира профила на училището след 7 клас, детето все още няма идея за бъдещето си, но нали през всичките тези години му казваха, че ще е известен лекар… Добре, не е казано, че така ще стане, но все пак по-добре да забравим за хуманитарните науки.

 

И какво се случва, когато дойде време за кандидатстване в университет? Вече идеята за медицина е плашещо чужда, но проблемът е, че няма изкристализирала друга такава. Нито пък подходящата подготовка и обстоятелствата налагат да се продължи по неволно избрания предначертан път…Резултатът? Той идва почти веднага, а с годините се превръща в поредица от проблеми.

 

Вътрешно усещане за неудовлетвореност… Желание, но и страх за промяна…Нещастен живот.

 

Историята разказва за много случаи, в които след този неприятен развой на събитията човек успява да открие себе си и призванието си. Но дори и в този случай опциите са две - да ги последва и да съжалява за пропиляните години или да не събере смелост за тази голяма промяна и да живее още по-неудовлетворен, знаейки че тя е възможна, но с цената на рискове и компромиси, за които не е готов. Уви, втората ситуация е по-често срещана.

 

Не, никой не иска това за детето си.

Да, този сценарий може да се промени.

 

Какво е решението? Една ранна психологическа консултация за бъдещето личностно и кариерно развитие на детето може да открехне вратата на бъдещето - на щастливото бъдеще на удовлетворен от професията и достиженията си човек.

 

За да може да проведе такава консултация, един специалист трябва да работи в сферата на кариерното ориентиране, но от друга страна да бъде и добър психолог. Почуквайки на кабинета на  Румяна Зяпкова, ни отваря точно такъв професионалист и желаейки да осигурим щастливо бъдеще на нашето дете, знаем, че сме попаднали на правилното място.  Кариерни статии