Кариерно ориентиране за деца

Някои щастливи хора знаят още от ранна възраст как искат да прекарат живота си. Останалите се вместваме някъде между някаква идея и никаква представа за това.

 

Не е необичайно младите хора да не са наясно за посоката в живота си и често не знаят кои са до 20 годишна възраст.

 

Нашата система обаче изисква много по-млади хора да вземат решения въз основа на това да знаят кои са и какво искат да постигнат в живота - помислете за подбор на предметите, специалностите, възможности за професионално обучение. Съществува богата информация за възможните избори, които могат да ви накарат да се чувствате претоварени, неспособни да решите или дори, че не ви интересува цялото „кариерно нещо“. 

 

Да разберете кой сте и какво искате да направите е процес, който зависи от много фактори. По-долу са описани 11 стратегии, които могат да помогнат на вас и вашето дете.

 

1. Бъдете спокойни и отворени

Не забравяйте, че това е животът на вашето дете и, че изборът е на вашето дете, а не вашият. Много родители вярват, че трябва да настояват за определени посоки за тяхното дете. Има разлика между напътствията - изследвате и говорите с уважение - и шефство - това, което искате, е от първостепенно значение. Децата ценят напътствията. Те обикновено не оценяват контрола.

 

2. Бъдете положително влияние

Говорете за кариерата си. Кажете на детето си как сте стигнали там, където сте днес. Може би, докато говорите, можете да нарисувате своя „път“ и да подчертаете събитията и преживяванията, които са повлияли на това как целите ви са били реализирани, или не са били. Важните послания тук са вашите надежди и мечти, как се справихте с промяната, какви външни фактори са влияли на вашите решения и как сте се чувствали на различни етапи, както и как се чувствате сега. Споделете всички планове и цели, които сте имали, и как виждате бъдещото си.

 

3. Насърчавайте детето си да говори с други възрастни за техните кариери

Слушането на кариерни истории от млади и зрели възрастни ще изгради позитивен смисъл, по отношение на мястото на детето в обществото на различни етапи от живота. Може би те биха могли да говорят с баба си и дядо си, лели, чичовци, родители на техните приятели или друго семейство и приятели, които познават.

 

4. Гледайте филми и телевизия заедно

Повечето герои във филми, телевизионни драми и романи имат, ще имат или са имали някаква работа. Обсъдете героите, какво правят, колко удовлетворяващи са техните животи и как работата допринася за тяхното щастие.

 

5. Говорете за хората, които познавате, или тези, които срещате в ежедневието си

Задавайте въпроси като: "Мислите ли, че на Сали и харесва да е медицинска сестра?" или "Смятате ли, че зъболекарят е добър в работата си?" Това ще доведе до дискусии за ползите, както и до по-общи въпроси за това, защо хората работят.

 

6. Правете неща заедно

Печене на торта, засаждане на градина, създаване на уебсайт - каквато и да е дейността, направете го заедно и я използвайте, като възможност да похвалите детето си за неговите умения. Поддържайте го просто: „Много си организиран/а, когато готвиш – подбираш подправки, правиш заготовки...“. Изчакайте отговор. С течение на времето можете да започнете да подчертавате тези умения и да ги свързвате с работата, например: „Необходимо е да водопроводчиците да са организирани, ако са по-бавни хората няма да ги търсят и те няма да печелят пари“. Тези разговори подчертават важността на признаването на собствените умения и как тези умения се оценяват на работното място.

 

Може би ще започнете да проучвате кариерните пътеки, като изберете област, в която те се радват или проявяват интерес.

 

7. Попитайте детето си, какво биха избрали, ако могат да бъдат или да направят нещо в света

Вашата работа тук е да слушате и помните. Може би по-късно можете да използвате отговорите, когато възникне обсъждане, свързано с кариерата, или трябва да се вземе решение. Казвали сте, че веднъж сте искали да станете известен актьор. Вашето дете може да бъде окуражено от такова изявление и да се отвори за ползите от драмата. От друга страна, детето ви може да ви гледа с презрение и да предложи корекция. Във всеки случай, трябва да продължим да говорим за сегашните актуални мечти и стремежи. Хората обикновено са по-щастливи и по-доволни, ако могат да превърнат мечтите си в реалност. Можете да помогнете на детето си, като покажете как това работи на практика.

 

8. Насърчавайте детето си да участва в програми за професионален опит

Това може да включва формален трудов опит или друга организирана от училище работа, която се фокусира върху кариерното развитие. Познаването на това, което не е привлекателно, е също толкова важно, колкото и знанието какво е правилно. Широкият опит може да отвори очите и да промени изгледите. 

 

9. Насърчавайте детето си да участва в дейности в училище или в общността

Вашето дете би могло да участва в спортен клуб, да се присъедини към училищната комисия или да се включи в училищна постановка. Дейностите у дома също биха помогнали, като рисуване или сериозно пролетно почистване. Тези дейности се считат за работа и развиват умения за работа, които са безценни за учене и практикуване. Демонстрира на вашето дете, че работата може да бъде рутинна, забавна и скучна в различните случаи, подготвяйки ги за мислене и вземане на решения за кариера.

 

10. Ако детето ви е готово, насърчете го да търси работа на непълно работно време

Помогнете му да напише автобиографията си, бъдете там, когато представя автобиографията си лично и подкрепете детето си, ако не получи работата. По време на работа ще има върхове и спадове, може би работа на смени, конфликти и проблеми с клиентите, с които да се справим. Отново, този опит може и може да повлияе върху кариерните решения.

 

11. Започнете да изграждате кариерният си профил

Вашето дете може да започне да развива идеи, като завърши своя „Кариерен профил“. „Моят кариерен профил“ генерира персонализиран списък с предложения за професии въз основа на вашите отговори. Заедно можете да разгледате предложените професии и в раздела за професиите myfuture.  Кариерни статии