Как да стартираме собствен бизнес

 

Мислите ли за създаване или закупуване на малък бизнес, като следваща стъпка във вашата кариера? Ако винаги сте мечтали да притежавате собствен бизнес, няма причина да не преследвате тази мечта.

 

Не е нужно да сте професионалист или да сте завършили бизнес. Може да искате да започнете малък бизнес или да работите по него, като страничен проект за вашето обучение или работа. Каквото и да правите, има няколко неща, които трябва да имате предвид.

 

    1. Подходящи ли сте за самостоятелна заетост?

Притежаването на малък бизнес може да бъде от полза. Например, можете да получите възможност да направите нещо, което обичате или да намерите продукт или услуга, които хората искат. Но създаването и управлението на бизнес може да бъде много взискателно.

 

Когато работите за себе си, вие сте отговорни за:

 

    • идеи и решения на проблемите

    • планиране на всички задачи, които трябва да бъдат изпълнени

    • наемане на работници и организиране на работа за тях

    • изработване на продукти или предоставяне на услуги

    • спазване на сроковете

    • намиране на клиенти и задоволяване на нуждите им

    • водене на записки

    • да се уверите, че има пари, за да платите сметките и да плащате на себе си, и на вашите работници.

 

За да разберете дали сте готови за тези отговорности, си задайте следните въпроси.

 

    • Имате ли нужда от други хора около вас, за да ви мотивират, или можете да работите добре сами?

    • Когато се случват неочаквани неща, можете ли все още да мислите правилно и да решавате проблеми?

    • Можете ли да се справите със стреса, който е свързан с отговорностите и сроковете?

    • Ако се изправите срещу трудности, ще можете ли да се справите с тях? Трябва да се върнете обратно и да продължите да продавате продукта или услугата си.

Отговорите ви, могат да ви кажат дали сте готови да влезете в бизнеса сами. Или ако не сте съвсем готови, може да се наложи да подобрите някои умения.

 

2. Причина за навлизане в бизнеса

Да имаш самостоятелен бизнес е привлекателна идея за много хора. Каквато и да е причината да решите да го направите, уверете се, че е смислена. Например, предприемачите се стремят да запълнят празнината на пазара, който техният продукт или услуга може да запълни. Ако те познават индустрията и са направили проучване на пазара, което потвърждава това, то вероятно е добра причина да се мисли за навлизане в бизнеса.

 

Но ако причината ви е да сте шеф на себе си, бъдете наясно с допълнителната отговорност, която участва в контрола на целия бизнес. Също така, много хора смятат, че в собствения си бизнес, ще могат да работят по-малко. Не винаги е вярно. Много собственици работят най-малко 50 часа седмично.

 

3. Предишен опит

Предишният опит в бизнеса помага – дори да сте били само служител. Ако нямате такъв, ще трябва да обмислите какво е свързано с управлението на малък бизнес.

 

Трябва да разбирате от широк спектър от области. Те могат да включват -  компютри, администрация, производство и маркетинг. В малкия бизнес понякога трябва да сте „предприемач“, „техническо лице“ и „счетоводен отдел“. Вие ще трябва да се адаптирате, когато е необходимо.

 

4. Управленски и комуникационни умения

Като собственик на малък бизнес, ще трябва да имате добър баланс на умения. По-специално, собствениците на предприятия трябва да координират няколко роли в своя бизнес:

 

    • продажби и маркетинг

    • производство

    • счетоводство

    • наемане и уволнение.

Собствениците на фирми, които всъщност не изпълняват всички тези функции, ще трябва да ги координират.

 

5. Финансово управление

Управлението на финансите е една от най-важните области от управлението на бизнеса. Ако не сте в крак с всичките си финансови подробности, лесно е да станете длъжник, преди да осъзнаете. Струва си да се спрем на счетоводните практики. И може би някакъв финансов съвет. Вашето текущо финансово състояние ще бъде важен фактор при определянето на това дали да започнете бизнес.

 

6. Личен живот

Преди да започнете малък бизнес, ще трябва да обмислите ефекта, който той може да окаже върху вашия личен живот. Ако имате партньор, деца или и двете, си заслужава да обмислите как ще ги засегне времето, което отделяте за бизнеса. Обсъдете с партньора си доходите си. И двамата ще искате да сте сигурни, че започването на бизнес не засяга финансовия ви комфорт у дома. Също така, се уверете, че можете да организирате графика си около ангажименти, като грижи за децата и училищни ваканции.

 

7. Дългосрочни цели

Дългосрочното планиране е от решаващо значение за всеки успешен бизнес. А това включва определяне на дългосрочни цели в живота. Помислете дали ще продадете бизнес идеята си след няколко години, за да си купите друг бизнес или да се пенсионирате. Също така, ако искате да се преместите някъде другаде в бъдеще, бихте ли могли да управлявате бизнеса си?

 

Всеки, който започва бизнес, има над какво да помисли. 

 

Предприемаческата дейност в профила „Моята кариера“ може да ви помогне да установите готовността си да започнете бизнес.  Кариерни статии