Как да отхвърлите предложение за работа

 

Сблъсквали ли сте се с дилемата, че ни се предлагат повече от една работа едновременно? Ситуацията изисква да решите коя оферта да приемете и коя да откажете.

 

Отказването на предложение за работа с елегантност няма да навреди на професионалната ви репутация. Всъщност това може дори да я подобри. Никога не знаете кога отново може да ви се пресекат пътищата. 

 

Ето някои съвети, които ще ви помогнат да отхвърлите оферта за работа учтиво и с уважение.

 

Бъдете бърз с отговора си

Вероятно мениджърът е интервюирал някои други кандидати за позицията. Даването на бърз отговор ще им даде възможност да предложат позицията на един от другите кандидати. Мениджърът по наемане не би бил доволен, ако трябва да започнат процеса отново.

 

Бъдете учтиви

Благодарете на интервюиращия за отделеното време и назовете кратка причина за неприемането на работата. Може би сте намерили нещо, което по-добре се съгласува с вашите интереси и умения? Или сте решили да останете на сегашната си работа? Намерили ли сте нещо по-близо до дома? Каквато и да е причината, бъдете кратки, бъдете честни и им благодарете за тяхното време и внимание.

 

Установете връзка за бъдещето

Завършете разговора, като предложите да поддържате връзка. Поддържането на връзка с мениджъра, може да работи във ваша полза в бъдеще.

 

Заслужава си усилията да поддържате добри отношения с компаниите, на които отказвате. Може дори да ви старт за бъдеща работа, ако текущата свободна позиция не се окаже така, както сте очаквали.  Кариерни статии