Къде да търся работа

 

Взели сте предвид ситуацията на работа и решавате, че най-добрият вариант е да си намерите нова работа. Добрата новина е, че промяната на работното място е нормално в днешния свят. Промяната на старите работни места, появата на нови работни места и развитието на индустрията или промяната в структурата. Това създава възможност да получите нова роля и да напреднете в кариерата си.

 

Ако искате новата ви работа да е добра, осмислете всички факти и планирайте внимателно. Вашата цел е да намерите работа, която ви подхожда, вместо да се опитвате да промените себе си, за да отговорите на условията за работа. Започнете с разглеждане на тези два въпроса:

 

    • На кое кариерно ниво сте?

    • Какво искате от следващата си работа?

 

На кое кариерно ниво сте? 

Кариерата на всеки е с отделни етапи по пътя. При всяка промяна в работата си, помислете за вашия етап и дали сте готови да преминете към нов етап. Доналд Супер (1980) има теория, че има пет етапа в живота и в кариерното развитие.

 

    1. По време на растежа, първият етап от кариерното развитие, хората започват да развиват своята „концепция за себе си“ и научават за света на труда. Те формират нагласи и поведения, които влияят на тяхната концепция за себе си.

    2. По време на проучването, хората започват да изследват различни възможности за кариера. Трите основни задачи за развитие, предприети на този етап, са: избистряне на мисълта, уточняване и осъществяване на избор на кариера.

    3. По време на установяването, хората започват да придобиват опит в избора си, за да определят дали това е правилното.

    4. По време на поддръжката, някои хора се стремят да стабилизират или подобрят позицията си чрез непрекъснато приспособяване. Други хора осъзнават, че техният път на кариерата не е подходящ за тях.

    5. В последния етап от кариерното развитие (оттеглянето), хората започват да намаляват работата си, докато се подготвят за пенсиониране. Тъй като, вземането на решение за кариерата е процес, който продължава през целия живот, оттеглянето може да се случи няколко пъти през цялата трудова история. Например хората, които осъзнават, че изборът им за кариера не е правилен, ще се освободят и ще започнат да търсят различна кариера.

 

Етапът, в който се намирате, ще повлияе на избора, който правите. Например, ако сте в етап на създаване, може да решите, че е по-добре да се преместите на подобна позиция, отколкото да напреднете в тази. Промяната в подобна работа, все още може да осигури ползи. Новата роля може да ви позволи да разширите уменията си или да приложите уменията си в различни контексти. Това може да повиши пригодността за заетост за бъдещо кариерно развитие в етапа на поддръжка.

 

Какво искаш от следващата си работа?

Ако знаете какво искате от следващата си работа, можете да бъдете много по-насочени и ефективни при търсенето на работа.

 

Напишете списък на нещата, които искате в следващата си работа. Може да си помислите: „Това е лесно. Повече пари!“, но други аспекти на работата също са важни.

 

    • Удовлетвореност от работата: Може би искате работа, в която да използвате всичките си умения или в област, която ви интересува лично.

    • Степен на предизвикателство: Може да ви омръзне и да искате работа, която разширява уменията ви или развива нови.

    • Отговорност: Бихте ли предпочели да управлявате хора, проекти, срокове или бюджети? Или искате почивка от отговорност и да работите по по-практичен начин?

    • Работна среда: Може би искате по-бавно или забързано работно място.

    • Различни работни часове: Гъвкавите часове могат да ви допаднат повече или различно работно време, от това в момента.

    • Професионално развитие: Програмите за професионално развитие ви помагат да развиете кариерата си и да демонстрирате непрекъснато обучение, да предобивате нови умения и знания.

 

Често трябва да претегляте добрите и лошите възможности за работа. За да ви помогнем да вземете по-добро решение, начертайте две колони: едната със заглавието „Какво искам“, а другата с „Какво не искам“. Каквото и да харесвате и не харесвате, най-важното е да сте наясно с тези неща при търсенето на работа.  Кариерни статии