Планиране на бъдещето или как да избереш правилната кариера за теб?

 

Има два момента в живота, когато се замисляш за бъдещата си кариера - един път, когато тя е все още неизвестна и трябва да планираш образованието си, и вторият път, когато не намираш удовлетворение в настоящата си работа и искаш да смениш посоката и да се преориентираш към друг вид кариерно развитие.

 

Независимо кой от двата момента в живота ти е настъпил, за да направиш правилния избор на кариера, е необходимо да минеш през няколко важни стъпки.

 

С какво разполагаш… това са уменията, които имаш, независимо дали са ти вродени или придобити. Сам си се убедил, че някои предмети ти се отдават много по-добре от други. Респективно някои теми са ти много по-интересни и разбираеми от други.

 

Хубаво е да сложиш на везната всичко, което умееш, за да стане ясно къде нещата имат по-голяма тежест - към креативността, работата с хора, творчеството или стратегиите, анализите и финансите например.

 

Много често решението за бъдещата професия се взима само и единствено на тази база, което всъщност в последствие се оказва бомбата със закъснител, която избухва в най-неподходящия момент на живота.

 

С какво се отличаваш… това са личностните ти качества, които също трябва да се вземат предвид, ако искаш да имаш успешна кариера, която да ти носи пари, успехи и удовлетворение.

 

Можеш ли да бъдеш лидер или предпочиташ да си част от екип? Предпочиташ ли да реализираш плановете си сам или търсиш подкрепа? Общитетелен ли си? Отговорът на тези въпроси може да ти спести много бъдещи главоболия. Не са рядкост случаите, в които кариерната насока е избрана правилно, но не и конкретната позиция.

 

Почти във всеки сектор има различия между отделните нива и е хубаво да знаеш не само каква професия търсиш, но и каква точно реализация чрез нея.

 

В какво вярваш… това са ценностите, които изповядваш и са неразделна част не само от личния, но и от професионалния ти живот. Когато градят кариера, едни търсят добро заплащане, други - добро отношение, удовлетвореност или развитие. Всичко е важно, но още по-важно е да можеш да приоритизираш тези неща и да го направиш навреме.

 

Какво те удовлетворява… не на последно място трябва да си дадеш ясна сметка за това как си представяш бъдещата кариера - сред хора, в офис, навън, а може и у дома… Би било трудно да градиш IT кариера, ако искаш да практикуваш професия, в която се общува и си винаги сред хора. Въпрос на време е да се появи чувство на дискомфорт и неудовлетворение.

Ако вече си извадил лист и си започнал да скицираш уменията и предпочитанията си, по-добре вземи мишката и кликни на My Future. Напълно безплатно и на едно място ще намериш отговорите, които търсиш. Можеш да си направиш тест за професионална ориентация, за да можеш после по-лесно да си отговориш на въпроса “Каква професия да избера?”.

 

За да намериш правилните отговори, е необходимо да бъдат зададени правилните въпроси. А те са изготвени от специалисти, които могат да ти помогнат правилно да се позиционираш на пазара на труда - да можеш да постигаш успехи, благодарение на уменията, които имаш, в последствие да печелиш парите, които искаш, за да постигнеш заветната мечта - да си удовлетворен от това, което правиш!

 

Ще можеш да разгледаш индустриите, които отговарят на посочените от теб параметри, както и възможните професии в дадената област, които са в унисон с твоите предпочитания. Все едно ще можеш да отправиш поглед в бъдещето. А ако той е правилно насочен, то изборът на специалност или изборът на професия ще е много по-сполучлив!  Кариерни статии