Хотелиерство и ресторантьорство

Основи на индустрията

Секторът Хотелиерство включва хотели, мотели и къщи за гости, предоставящи краткосрочно настаняване. Този сектор обхваща и предоставянето на места за настаняване от къмпинги, каравани, къщи за гости и апартаменти, частни хотели или обслужвани апартаменти, които предлагат краткосрочно настаняване, нощувка със закуска. Също така и еко-хотели, ски-хижи, студентски общежития.

Добрите междуличностни умения, солидните комуникационни умения, организационните умения и способността да бъдат част от екип са ключови умения на работа в сектора. Те са от съществено значение за успешна работа не само с летовниците и гостите, но също и с персонала от други сектори на хотелиерството и търговията на дребно.

Секторът ресторантьорство обхваща кафенета, ресторанти, кетъринг, снек-барове и заведения, които, в зависимост от одобрената им употреба, осигуряват както настаняване, така и услуги за хранене. Секторът работи съвместно с моделите на търсене, в рамките на ден / седмица и сезонно. Затова хората, работещи в сектора, очакват да се съберат в различни часове и дневни графици.

Възможностите за работа в сектора на хранителните услуги се различават значително и зависят най-вече от изискваните квалификация и опит. Те се простират от позиции за обслужване на клиенти в заведения за бързо хранене до ръководни позиции в много ресторанти от световна класа. Секторът предлага възможности за работа на смени и/или заетост на непълно работно време.

Възможности за работа

Следните сектори на индустрията за редлагат възможности за заетост:

  • Услуги в хотели, хостели и къщи за гости
  • Услуги в ресторанти

Какви са вашите перспективи?  Индустрии