Добро здраве за добра кариера

 

Когато мислим за нашата кариера или трудов живот, нашето физическо и психическо здраве не е първото нещо, което ни идва на ум. Много от нас насочват мислите си към курсове за обучение, автобиографии, заплати и сайтове за търсене на работа.

 

Кариерата включва всички позиции, които изпълнявате през целия си живот - образование, обучение, платена и неплатена работа, семейство, доброволен труд, развлекателни дейности и др.

 

Както можете да си представите, жонглирането на всичко това отнема много енергия и усилия. Осигуряването на време за грижите около вашето физическо и психическо здраве е чудесен начин да се представите най-добре и да извлечете максимума от кариерата си.

 

Ето някои интересни факти за това, защо доброто здраве е страхотно за вашата кариера:

 

    • Упражненията могат да намалят хормоните на стреса и да подобрят концентрацията и паметта.

    • Проучванията показват, че упражненията могат да имат положителен ефект върху симптомите на депресия.

    • Чувството за физическо и психическо здраве е чудесно за вашата увереност.

    • Редовните упражнения могат да ви помогнат да подобрите съня си.

    • Дейности, които включват задачи, свързани с психиката, като танци, пъзели и кръстословици, също са показали, че подобряват познавателната функция, така че не се колебайте да развихрите танцовите си движения!

 

Това звучи чудесно, но как се постига в реалния свят?

 

Средно образование

Нека започнем с поглед към средните училищни години. Чудесно време да започнете да развивате здравословни навици в кариерата, които могат да продължат през целия ви живот. Средното училище е възможност да опитате различни спортове; то също така осигурява структура, която може да ви помогне да развиете умения за управление на времето, които ще ви трябват, за да балансирате кариерата си в бъдеще.

 

Едно от най-стресиращите преживявания по време на гимназията е подготовката и изпитите. За да се справите добре на изпитите, имате нужда от много енергия, фокус и концентрация. Получаването на достатъчно сън, управлението на стреса и поддържането на добър баланс между ученето и живота са от съществено значение за преминаването през този период.

 

Ето няколко примера за прости стратегии, които могат да ви помогнат да включите здравословни дейности в училищния си живот:

 

    • Вървете пеша до училище или слезте от автобуса на една или две спирки по-рано и извървете останалата част пеша.

    • Присъединете се към спортен отбор или си поговорете с учителите за въвеждането на отбор или спорт.

    • Планирайте предварително и подгответе здравословен обяд, вместо хранене в столовата. 

    • Съберете група приятели и им предложете да тренирате заедно за предстоящо събитие. (напр. Благотворителен маратон, триатлон или приключенско състезание).

 

Първата работа

Вашата първа работа е друг етап от кариерното развитие, в който може да се вземе полза от редовните упражнения и ефективното овладяване на стреса.  

 

Чувството на увереност в мрежата, кандидатстване за работа, посещение на интервюта и първите няколко седмици на нова работа, може да бъде истинско предизвикателство. Грижа за физическото и психическото здраве по това време, може да повиши увереността ви и да ви помогне да останете мотивирани.

 

Това не означава, че трябва да станете пристрастен към фитнеса. Намерете това, което работи за вас и отделете време, за да управлявате ефективно стреса.

 

Ето някои опции, когато сте на ранен етап от кариерата си:

 

    • Свържете се с местния съвет и проверете дали предлагат безплатни групи за подкрепа на младите хора. Много съвети имат персонал, който може да ви посъветва какво има наоколо, а понякога дори да ви свържете с подходящи организации.

    • Проверете дали можете да намерите средства или финансиране, за да развиете свой собствен спортен отбор.

    • Изтеглете безплатно приложение за фитнес или релакс на телефона или компютъра си.

 

През цялата си кариера

Поддържането на вашето здраве и благополучие в хода на кариерата ви, е от полза както за вас, така и за вашия работодател. Ако желаете да генерирате по-здравословна дейност в текущото си работно място, някои прости стратегии за започване могат да включват:

    • Купете здравословни закуски вместо торти по време на събития и срещи на екипа.

    • Участвайте и подкрепяйте спортни състезания или тийм билдинг събития.

    • Ако можете правете редовни почивки, за да направите разтягания през деня.

    • Попитайте дали вашата организация има програма за подпомагане на служителите и разберете как да получите достъп до нея, ако е необходимо.

 

Не забравяйте, че трябва да отделите време за баланса си, като се грижите за вашето физическо и психическо здраве. Това ще бъде от полза за вашата кариера. Не е задължително да е свързано с финанси. Малките промени на работното място, училище или начин на живот могат да доведат до голяма промяна и могат да ви помогнат да извлечете максимума от това.  Кариерни статии