Добри кариерни решения

 

Кариерното решение е процес, който продължава през целия живот. Някои хора обаче се затрудняват при вземането на решения относно кариерата си.

 

За да не заседнете, използвайте специфичен процес на вземане на решения, който го разглежда на отделни стъпки. Това ще ви помогне да направите редица кариерни решения, като:

 

    • изберете допълнителна дейност/ курсове

    • решете дали да искате работа на непълен работен ден, докато още сте в училище

    • изберете подходящи предмети/ специалности в училище 

    • изберете професия

    • изберете университетско или професионално образование 

 

Можете да приложите стъпките по-долу за кариерно решение, с което се сблъсквате, като студент или възрастен.

 

Да знаете кога трябва да направите избор

 

В първата стъпка, разбирате, че трябва да направите избор. Обикновено трябва да се направи избор, когато има разлика между текущата и желаната ситуация. Например, ако нямате определена кариерна цел, може да се окаже трудно да изберете училищните предмети или специалност. Вземането на решение за кариерно ориентиране може да разреши този проблем.

 

Разберете себе си и вашите възможности

 

Тази стъпка включва изясняване на вашите професионални интереси, любимите предмети в училище, умения и таланти, получаване на информация за професиите, образованието и възможностите за заетост.

 

Разширяване и стесняване на опциите

 

За да се избегнат липсващите обещаващи опции, е важно да се изследват широко. Затова разширете и стеснете списъка с опции в тази стъпка. Проучвайте подобни професии и курсове за тези, които ви харесват.

 

Хората могат да работят във всички сфери, независимо от техния пол. Оспорването на половите стереотипи в професиите и курсовете е друг начин да разширите възможностите си.

 

Ограничете възможностите си от три до пет. За да направите това, сравнете всяка опция за професия, курс или заетост с това, колко добре се вписва в кариерните ви интереси, способности, умения.

 

Избор на опция

 

Тази стъпка включва избор: това може да означава избор на професия, предмет или работа. За да направите правилния избор, дайте приоритет на вашите - три до пет опции и ги класирайте, като един от тях е най-добрият вариант за сега. За да направите това, оценете вашите възможности срещу вашата лична ситуация и критерии, които са важни за вас при избора. Например, може да искате да придобиете стаж в професия, която има добри перспективи за работа във вашия регион.

 

Изпълнение на вашия избор

В последната стъпка ще приложите своя избор. Това означава да създадете гъвкав план и стъпки за действие, за да приложите предпочитания от вас вариант.

 

Знаейки, че сте направили добър избор

 

Ползата от този процес е, че може да бъде повторен. След като сте приложили своя избор, трябва да определите дали прогресира, въпреки че всяка стъпка в процеса е премахнала първоначалната празнина. Това включва знанието, че сте направили добър избор. Ако е така, тогава всичко е наред за сега. Ако се появи нова празнина, трябва да преразгледате процеса на вземане на решения за кариерата.  Кариерни статии