Ценни уроци за родители

 

Малко е само да обичаш детето. Трябва да го уважаваш и откриеш в него личността.

Възпитанието е много дълъг процес. Откажете се от светкавични резултати. Ако детето по някакви причини не оправдава очакванията ви, не се сърдете. Помислете как да направите така, че в бъдеще тази ситуация да се реши по начина, по които желаете.

1. Не се опитвайте да направите детето си най-, най-…
Няма такъв човек, който може и знае всичко. Даже най-мъдрите хора нямат такива способности. Никога не му казвайте: "Виж – Ели вече е на 4 и може да чете, а ти?" или "Аз на твоите години правих по 20 лицеви опори всяка сутрин, а ти – дебелак, с дебелак!" За сметка на това пък вашето дете вероятно рисува или отдавна е на "ти" в компютъра в къщи. Като се замислите, вероятно ще откриете поне едно нещо, което детето ви го може много по-добре от другите. Така че – похвалете го за това – че знае и може.

2. Не сравнявайте на глас детето с други деца
Приемайте успехите на чуждите деца просто като информация. Да не би случайно да приемате като обида, че президента на Уганда (който е ваш връстник между впрочем) е награден с поредния медал? Ако в присъствието на детето ви, друга майка хвали своето, а вие няма с какво да похвалите вашето, послужете си с хитрост: "А моето дете плюе най-далече от всички други деца". Нека да ви гледат ококорени. Важно е детето ви да знае че вие го обичате такова, каквото е.

3. Престанете да шантажирате
Изключете завинаги от речника си фразите: "Аз колко се старах, а ти …", "Аз съм болна, лежа тук, а ти …", "Аз те отгледах, а ти …". Това са шантажиращи фрази. Най-нечестния начин да накарате детето да се посрами. И най-неефективния. Знаете ли какво отговарят 99% от децата? "Не съм те карал(а) да ме раждаш!"

4. Избягвайте свидетели
Ако възникне ситуация, която би ви накарала да се засрамите от собственото си дете, например детето се държи истерично в магазин, трябва твърдо и решително да излезете от "мястото на произшествието". Чувството за собствено достойнство е присъщо не само за възрастния индивид, но и за децата. Затова е важно предстоящия разговор да бъде без свидетели. По този начин, спокойно му обяснете защо не бива да прави така. В този случай е напълно уместно да използвате обясненията си така, че да се засрами. На определен етап от живота, тази емоция играе важна роля, не позволява да се вършат глупости.

Бонус:
Важното е да не забравите, че всичко си има мярка.
Детето се учи на това, което му предлага самия живот.
Ако то живее в атмосфера на любов, ще се научи да я намира.
Ако към него се отнасят враждебно, то ще израсне конфликтно.
Ако му се присмиват, ще стане срамежливо.
Ако се срамуват от него, то винаги ще се чувства виновно.
Ако детето е принудено да проявява търпение, то ще се научи на търпение.
Ако се поощрява, ще израсне уверено.
Ако бъде хвалено, ще се научи на благодарност.
Ако с него се държат честно, ще се научи на справедливост.
Ако расте в безопасност, ще се научи да се доверява.
Ако получава одобрения, ще се научи да се харесва сам на себе си.

   Кариерни статии