7 хода за изграждане на кариера

 

Обмисляте ли промяна в работата? Може да имате опции за промяна с настоящия си работодател. Решението да останете на сегашната си работа или да се преместите в компанията, може да бъде благоприятна промяна за кариерните ви нужди.

 

Ето седем кариери, които не изискват от вас да напуснете текущия си работодател.

 

1. Останете в сегашната си работа

Струва си да направим равносметка, сега и тогава дали работата, в която се намирате, все още е подходяща за вас. След, като помислите за промяна в работата, може да решите, че:

 

    • работата ви е достатъчна

    • ще имате възможност да развиете уменията си

    • имате добри постижения и напускане би означавало да започнете отначало

    • вашите лични обстоятелства затрудняват промяната в работата по това време.

 

Винаги можете да промените мнението си по-късно. Например, ако текущата ви работа е на път да се промени, може да си струва да чакате, преди да вземете окончателно решение. Това ще ви позволи да разберете какви са очакванията и задачите.

 

Ако решите да останете в сегашната си работа, обмислете за кратки курсове, обучение или доброволчество. Това ще ви помогне да изпитате нови предизвикателства и да развиете нови умения извън работното си място.

 

2. Намерете начини за подобряване на текущата си работа

Може да има начини, да направите вашата съществуваща роля по-благоприятна или предизвикателна. Например, обсъдете с вашия ръководител начините за използване на вашите умения и области на интерес. Можете също да обсъдите по-нататъшното развитие на уменията си чрез обучение. Никога не се знае - вашият работодател може да има планове или идеи за развитие в кариерата ви.

 

3. Потърсете повишение

Има много причини да се търси повишаване.

    • Може да искате повече отговорност или шанс да развиете нови умения.

    • Може да желаете по-високо заплащане или професионален статут.

    • Може да искате повече контрол върху това, което се случва на работното място.

 

Повишаването обикновено носи по-голяма отговорност. Трябва да помислите дали сте готови. Може заплатата ви да се повиши, но да имате по-малко време да и се насладите. Може да се наложи да работите повече часове или да бъдете под по-голям натиск да изпълнявате или да постигате резултати.

 

Обмислете възможностите да развиете и покажете лидерския си потенциал.

 

4. Потърсете работа по проект или командироване

Кратко време, прекарано в правене на друга работа, може да е всичко, от което се нуждаете, за да се чувствате освежени в настоящата си работа. Работата по проект или командироването са добър начин да изпробвате друга работа, без да правите драматична промяна. Разнообразието от работи също изглежда добре за вашето резюме, показвайки инициатива и разнообразие от умения. Тези роли са само временни. Ако откриете, че не сте доволни от работата по проекта, винаги можете да се върнете към работата, в която сте били преди.

 

От друга страна, може да се насладите на новата работа толкова много, че да се чувствате недоволни, когато се върнете към старата си работа. Ако това се случи, потърсете по-постоянна промяна.

 

5. Потърсете друга работа на същото ниво

Може би просто искате промяна, а не повече отговорност. Може би, можете да преместите „странично“ във вашата организация. Съображенията за „страничен“ ход включват:

    • Няма да загубите доход.

    • Знаете, че бихте могли да поемете подобна роля.

    • Това може да означава работа по различни задачи, с различни хора и в различен бизнес елемент.

    • Може да почувствате, че настоящата ви работа е под заплаха и бихте искали да се преместите в по-стабилна част от организацията.

 

6. Потърсете по-малко стресираща работа

Можете да решите да се качвате по стълбата за повишение.

    • Може да не се чувствате добре с отговорностите, които имате.

    • Може би искате да намалите часовете, в които работите или стреса, който усещате.

    • Може би ще искате повече „практическа“ работа - да си свършите работата, вместо да организирате други хора да го правят.

 

Ако сте свикнали да бъдете мениджър или шеф, как ще се чувствате, когато се отчитате на някой над вас?

 

Вашият работодател може да се чуди какво става. В крайна сметка, повечето хора избират да се движат нагоре в йерархията на компанията, а не надолу. Уверете се, че вашият работодател разбира, защо искате да се движите в тази посока.

 

7. Предложете си нова работа

Може да харесвате организацията, в която работите, но искате да потърсите ново предизвикателство. Можете да виждате, че има възможност за създаване на нова длъжност. Това може дори да генерира нов бизнес за организацията. За да създадете нова работа, трябва да предложите идеята си на своя мениджър. Може дори да е необходимо писмено предложение.

 

Въпреки че сте предложили тази идея, имайте предвид, че ръководството може да не го одобри. Може дори да си помислят, че някой друг е подходящ за тази позиция. Важно е да останете професионалисти и да приемете решението на ръководството, независимо от това какво е то.

 

И накрая, останете мотивирани и свързани с други, работещи във вашата област. Като посещавате семинари или конференции, можете да разширите мрежата си и да поддържате осведомеността си за развитието на вашата индустрия.  Кариерни статии