5 кариерни съвета за студентите от коренното население и остров Торес


Ето пет кариерни съвета ученици от аборигените и островните жители на Торес.


1. Развивайте своята емоционална интелигентност

Наличието на емоционална интелигентност ще ви помогне да вземете правилните решения, да се адаптирате към различни среди и да постигнете целите си.


Емоционалната интелигентност (известна също като Емоционален коефициент или IQ) е вашата способност да разбирате и управлявате както собствените си, така и чужди емоции и чувства.


Като отправна точка трябва да имате предвид:

    • да сте наясно, защо и кога, вие или друг човек се чувствате по определен начин в различни ситуации

    • управление и мислене и поведение на други хора в контекста на определени емоции или чувства.

В крайна сметка хората ще бъдат в основата на вашата работа, така че обучението за работа с другите е важно.


 2. Изградете мрежите си

Възможностите за кариера винаги ще идват от мрежите ви.


Можете да притежавате всички умения в света и да ги поставите в ‘’твърдите дворове’’, но ако никога не получите възможност, тогава всичките ви таланти, потенциал и упорита работа са загубени.


Това означава, че трябва активно да откриете или да създадете възможности за работа в мрежа - посещавайте събития в мрежата, събирайте визитни картички и отделете време, за да се срещнете с други хора.


Извлечете максимума от събитията в мрежата, като:

    • да говорите с толкова хора, колкото можете

    • задавайте въпроси за техните кариери, интереси и работа

    • бъдете истински и споделяте вашата страст


3. Получете стаж / професионален опит

Стажовете и други форми на професионален опит могат да доведат до профилирана или начална работа. Те предоставят практически опит в реалния свят и възможност да развиете уменията си, да изградите здрави мрежи и връзки и да научат за вас.


4. Намерете ментори

Менторите са ключови ресурси, които учениците трябва да използват. Те ще споделят уроци въз основа на собствените си пътувания и преживявания, ще ви предоставят възможности, за които никога не сте се сещали, и ще ви помогнат да изградите мрежите си. Те също така, ще ви дадат нови перспективи, и ще ви помогнат за вземането на правилните решения и да се справите с проблемите, свързани с кариерата.


Можете да ги намерите навсякъде. Наставниците ще ви помогнат по различен начин в бъдеще, така че се уверете, че изграждате тези отношения сега.


5. Учене през целия живот

Завършването на обучението не трябва да означава край на обучението.


Светът се променя постоянно, професиите също. Научете се да се адаптирате към промяната. Това ще ви помогне да изградите успешна кариера.


Тези, които са успешни, винаги търсят да разширят знанията си и да обмислят допълнителни възможности за обучение.  Кариерни статии