4 основни фактора повлияват кариерното развитие

 

Светът на труда се променя и се появяват нови технологии през цялото време. А оставането в постоянна работа означава, че трябва и ние да се променим. Всички ние трябва да се опитаме да останем в играта и да търсим професии, които имат по-добри перспективи за работа, отколкото други.

 

И така, как ще разберете дали професията, която ви интересува, нараства? Въпреки, че винаги ще има доза случайност, вземете предвид тези четири фактора, когато търсите работа с дългосрочна прогноза.

 

Факторите

 

1. Брой заети лица

Казано с прости думи, колкото повече хора от една професия са заети, толкова по-вероятно е да има работа на всяко друго място.

 

2. Ръст на заетостта

Историческата информация за растежа на заетостта, ви показва колко нови работни места са били създадени. Прогнозираната информация за растежа може да разкрие, колко допълнителни работни места ще има в бъдеще.

 

3. Недостиг на умения

Недостигът варира според местоположението и се променя с течение на времето.

 

4. Работна промяна

Това е годишният процент на служителите, които се преместват от дадена професията в друга, пенсиониране или безработица плюс служители, които сменят работата си в рамките на една и съща професия. Промяната създава възможност във всички професии, когато служителите трябва да бъдат заменени.

 

Тълкуване на тенденциите

Бързият растеж в рамките на една професия не гарантира повече възможности за работа, тъй като броят на хората, търсещи работа, може да надхвърли броя на свободните работни места.

 

Дори професиите с намаляващи перспективи, могат да предложат възможности за работа, тъй като хората се движат на различни работни места.

 

Така че, когато мислите за посока на кариерата, както и за това какви професии се разрастват, ще се възползвате от включването на всички важни въпроси в процеса на вземане на решения, като интереси, умения, ценности, работни предпочитания и изисквания за образование и обучение.   Кариерни статии