Как да изберем учебните предмети/ специалност в университета


Изборът на предмети/ специалност, като студент е вълнуваща, но понякога трудна задача. Можете обаче да улесните това решение, като изпълните следните три стъпки:


    • Съберете информация, която да ви помогне за избора.

    • Използвайте препоръките на учителите.

    • Помислете за предпоставките.


Съберете информация, която ще ви помогне да направите избор.

Сега е моментът да развием по-широко разбиране за себе си. Това ще ви насочи към какви роли и задачи искате да имате в кариерата си. За да започнете, разгледайте следните въпроси:


    • Какви предмети досега сте харесвали в училище?

    • Какво обичате да правите извън училище?

    • Имате ли страст?

    • Какво е важно за вас в живота - да помагате на другите, или на нещо друго?


Функцията „Моят кариерен профил“ в този уебсайт има набор от дейности за самооценка, които можете да изпълните, за да получите представа за вашите интереси, умения, ценности и предпочитани условия на труд. Това ще ви помогне да получите ясна картина за нещата, които ви харесват и са важни за вас.


След като имате по-добро разбиране за себе си, открийте професиите, които са свободни в момента.


Някои професии се виждат постоянно. Но има много професии, които може да не видите в ежедневието. Как можете да направите избор, ако не сте наясно с всички опции?


Добър начин за изследване на професиите е да се направи крачка назад от тях и да се разгледа по-общото кариерно поле. Като направите крачка назад, можете да започнете да изследвате по-голям обхват в областта на избраната кариера. Например, ако искате да станете лекар, погледнете всички професии, в които работят здравните специалисти. Това ви дава широк спектър от професии, които можете да изследвате.


Препоръки

За да завършите конкретен предмет, може да се наложи да изкарате сертификат за определената степен или препоръка. Може да изглежда несправедливо, но във ваш интерес е да се възползвате максимално от този процес. Ако не сте на път към препоръка или необходимата оценка, попитайте учителя си, какво трябва да направите, за да дадете най-добри резултати.


Ако не харесвате даден предмет, важно е да се помисли за въздействието, което това може да има върху бъдещите ви избори. Помислете, защо въпросът е важен за вас и какви са вашите възможности. Запитайте се:

    • Изучавам ли този предмет за някой друг, освен за себе си?

    • Необходимо ли е предметът да е в курса?

    • Не ми харесва, но каква работа мога да започна свързана с него?   Кариерни статии